Koekjes bakken: alles wat je moet weten!
Bakkers opgelet! Ben jij op zoek naar dé handleiding voor alles wat je moet weten rondom koekjes bakken? Lees dan zeker verder. Of je nu een hobbybakker bent of een professionele cookie business wilt opzetten: je bent precies op het juiste adres. In dit artikel vertel ik je alle ins & outs van koekjes bakken.
Hoe maak je het perfecte koekjesdeeg? Welk gereedschap heb je nodig als je gaat bakken? Hoe decoreer je de mooiste koekjes met fondant? Hoe kun je koekjes het beste bewaren? Deze en nog veel meer vragen beantwoord ik in dit artikel over koekjes bakken. Ga er dus maar even goed voor zitten.
Je leest ook een hoop creatieve ideeën waarmee je het hele jaar door een perfecte reden hebt om weer lekker de keuken in te duiken. Verjaardag, zwangerschap, geboorte, bruiloft, nieuwjaarsborrel, Paasbrunch, Moederdag of Kerst? Wat de gelegenheid ook is, er passen altijd zelfgebakken koekjes bij!
Welk gereedschap is onmisbaar om mooie koekjes te bakken?
Huh, gereedschap? Je staat misschien te popelen om te beginnen met bakken. Toch wil ik eerst samen met je kijken naar handige hulpmiddelen die het koekjes bakken veel eenvoudiger maken. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wilt, maar dit gereedschap hoort wat mij betreft wel tot de basis voor koeken bakken en decoreren:
- Uitstekers: Bak je koeken in de leukste vormen. Must-haves zijn onder andere deze ronde uitstekers, rechthoeken en het hart.
- Koekstempels: Bedruk je koekdeeg met de mooiste ontwerpen. Hierover straks meer.
- Fondantstempels: Bedruk je fondant met verrassende designs of laat het ontwerp zelfs uit het fondant springen. Ook daarover lees je zo meteen verder.
- Bakmat: Last van bubbels in je koeken? Leg de rauwe koekjes op deze bakmat, die je op je bakplaat in de oven legt. Zeg die bubbels maar gedag.
- Koelrek: Een rek met anti-aanbak coating waarop je baksels afkoelen tot heerlijke, knapperige koekjes. Groot genoeg voor twee volle bakplaten met koekjes.
- Decoreerplankje: Wil je aan de slag met fondant? Dan helpt dit plankje om mooie, strakke randen aan je fondant te geven.
- Fondantroller met maatelastieken: Dankzij deze fondantroller van kunststof plakt je fondant nooit meer aan je roller. Met de handige maatelastieken rol je het fondant (of koekdeeg) gelijkmatig tot de juiste dikte uit.
- Paletmesje: Dit vaatwasserbestendige mesje is onmisbaar voor het losmaken en op het koekje tillen van fondant.
- Eetbare lijm: Strijk de lijm met een kwastje op je koekje en leg de fondant er met een paletmesje op. Even drogen en klaar.
Waarom koekstekers niet mogen ontbreken in je keukenkastje
Koekstekers, uitstekers, uitsteekvormpjes. Hoe je ze ook noemt, één ding is zeker: deze handige koekvormen mogen niet ontbreken in je keukenkastje. Uitsteekvormpjes helpen je om koekjes te bakken in een specifieke vorm. Hartjes, rondjes, een beertje: bedenk het maar!
Natuurlijk kun je kiezen voor standaard RVS-stekers. Helaas knijp je deze vrij gemakkelijk samen, waardoor je koekjes niet allemaal dezelfde vorm krijgen. Ook snijdt de dunne rand gauw in je handen wanneer je RVS-stekers in het deeg drukt.
Daarom maakt Koekatelier zelf unieke uitstekers in complexe vormen. Met onze 3D printers voorzien we jou van uiteenlopende creatieve vormen, zodat jij voor iedere gelegenheid het perfecte koekje bakt. We maken onze uitstekers van milieuvriendelijk kunststof. Dankzij het unieke design zijn onze koekstekers ook beter vormvast. De dikkere wanden en schuin aflopende uiteinden van onze uitstekers geven je koek een mooie, strakke afwerking.
Koekstempels en fondantstempels: hoe zit dat precies?
Wil je het koekjes bakken echt naar een hoger niveau tillen? Dan heb je niet alleen een leuke vorm, maar ook een stempel nodig. Met stempels druk je een bijzonder motief, een naam of een afbeelding in het deeg of fondant. Er zijn twee soorten stempels: koekstempels en fondantstempels. Ik vertel je graag over het verschil en gebruik van deze twee stempels.
Een koekstempel heet ook wel een Emboss koekstempel. Je drukt het design van de stempel 1 of 2 mm in het deeg of fondant. Werk je graag met fondant? Dan kun je ook kiezen voor een fondantstempel. Dit is een negatieve stempel, deze heet ook wel outbosser. Dit zorgt ervoor dat het design van de stempel als het ware uit je koekje omhoog springt.
Twijfel je welk soort koekstempel het beste past bij jouw koekjes en jouw bakervaring? Lees dan hier meer en bekijk onze video over het gebruik van koekstempels en fondantstempels.
Perfecte koekjes bakken in 8 stappen
Je weet nu met welk gereedschap je het mooiste bakresultaat behaalt. Daarom is het nu tijd voor een stappenplan koekjes bakken! In acht stappen leg ik uit hoe je de perfecte koekjes bakt. Let’s go!
1. Bedenk welke koekjes je wilt bakken en kies je recept
Duik je de keuken in om lekker te gaan bakken? Bedenk dan allereerst welke koekjes je wilt bakken. Dat is bepalend voor de stappen hierna. Voor welke gelegenheid ga je bakken en welke koekjes passen daarbij? Kies je voor koekjes van deeg met een mooi motief en een leuke vorm? Of ga je aan de slag met fondant?
Op onze website vind je veel inspirerende ideeën voor verrassende koekjes, bijvoorbeeld in onze blogs. Of ontdek welke producten wij mixen en matchen tot leuke fondantkoekjes in Shop the cookie.
2. Ingrediënten kopen
Het klinkt misschien als een open deur, maar zonder ingrediënten geen koek. Het is je vast weleens overkomen: je bent klaar om te gaan bakken, maar er ontbreekt toch een cruciaal ingrediënt in je keukenkast. Oeps! Daarom start ik altijd met het kopen van de juiste ingrediënten voor mijn perfecte koekjesrecept: boter, suiker, vanille, ei, bloem en zout.
Deze ingrediënten vormen de basis. Daarnaast kun je natuurlijk nog variëren met allerlei ingrediënten. Misschien wil je aan de slag met chocola, goudpoeder, eetbare kleurstof, of fondant. Zo is de witte Renshaw fondant een van mijn persoonlijke favorieten. De gelegenheid waarvoor je bakt en het soort koekjes dat je kiest, bepaalt je boodschappenlijstje. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar deze alternatieve bindmiddelen voor het plakken van het fondant op je koekjes.
3. Juiste gereedschap, koekstempels en uitstekers kopen
Aan het begin van dit artikel heb je gelezen welk gereedschap wat mij betreft onmisbaar is voor het bakken en decoreren van koekjes. Ga na of je alles in huis hebt om te starten. Vergeet ook zeker niet om de juiste koekstempels en uitstekers in huis te halen. Zeker als je bakt in een bepaald thema, bijvoorbeeld voor een bruiloft, verjaardag of andere gelegenheid.
4. Deeg maken
Nu je alle benodigdheden in huis hebt, begin je met bakken. Daarvoor maak je eerst het deeg. Mix de natte ingrediënten tot een homogene massa. Daarna voeg je de droge ingrediënten toe. Is je mengkom net aan schoon en plakt je deeg niet meer aan de kom vast? Dan is dat het perfecte moment om te stoppen met mixen. Zo weet je dat je niet te kort of juist te lang mixt.
Ben je op zoek naar een goed recept voor vegan koekjes bakken, misschien wel omdat je kindje koemelkallergie heeft? Dan hoef je alleen de boter en het ei maar te vervangen. Je leest hier uitgebreid hoe je heerlijke vegan koekjes maakt.
5. Koeken stempelen en uitsteken
Voordat je begint met het stempelen en uitsteken van de koeken, moet je zorgen voor een gelijkmatig en dun uitgerold deeg. Dat klinkt eenvoudig, maar je zult merken dat dit zonder hulpmiddelen toch tegenvalt. Gelukkig bieden een aantal handige tools uitkomst. Lees hier op welke drie manieren je koekdeeg (en fondant) tot de perfecte dikte uitrolt.
6. Deeg koelen
Het is erg belangrijk om je deeg goed te laten koelen. Zo krijgen alle ingrediënten de tijd om zich goed te vermengen. Ben je te ongeduldig? Zeg dan maar gedag tegen die knapperige koekjes met een perfecte, zachte binnenkant. Laat je deeg daarom minimaal 30 minuten in de koelkast koelen.
7. Koekjes bakken in de oven
Ben je klaar met het uitsteken en stempelen van de koekjes? Dan wil je vast weten welke oventemperatuur je moet gebruiken om de koekjes goed te bakken. Geen oven is exact gelijk, daarom moet je zelf ervaren welke temperatuur in jouw oven het beste werkt.
Een belangrijke regel die ik je mee wil geven is: stop nooit koekjes in een koude oven. In dit artikel lees je meer over de beste oventemperatuur voor je koekjes. Heb je ontdekt welke temperatuur goed werkt voor jou? Schuif je koekjes dan de voorverwarmde oven in en wacht geduldig tot het heerlijk begint te ruiken in je keuken.
8. Decoreren
De koekjes zijn gebakken en afgekoeld. Wat mij betreft is het nu tijd voor het leukste onderdeel: koekjes decoreren! In deze stap kun je jouw creativiteit heerlijk de vrije loop laten. In het volgende stuk duiken we helemaal in het decoreren met fondant.
Andere koek: decoreren met fondant
Decoreer je koekjes samen met kinderen? Dan werken koekstempels net wat eenvoudiger dan fondantstempels. Als je echt indruk wilt maken met je zelfgemaakte koekjes, dan is decoreren met fondant wel een dikke aanrader. Het is ook nog eens ontzettend leuk om te doen! Met fondant en een flinke dosis creativiteit maak je de meest verrassende creaties.
Zelf fondant maken
Natuurlijk kun je kiezen voor kant-en-klaar gekleurd fondant, maar wist je dat je fondant ook heel goed zelf kunt maken? Ik deel hier graag een recept voor fondant maken met je.
Koek- en fondantstempels combineren
Fondant vraagt gewoon om het combineren van verschillende stempels. Zo kun je over elkaar heen stempelen: kies bijvoorbeeld een rustig patroon als achtergrond en stempel daar een tekst overheen. Of stempel een tekst onder of naast een afbeelding. Gebruik daarbij verschillende kleuren fondant of bouw zelfs verschillende laagjes fondant op je koekjes op. Nieuwsgierig hoe dat eruitziet? Bekijk hier leuke, inspirerende voorbeelden.
Two-tone techniek voor fondant
Meerdere kleuren fondant op één koekje, het ziet er heel tof uit. Maar ik snap dat jij je gelijk afvraagt hoe je dit precies doet? Geen paniek! Om je te helpen heb ik een video-instructie gemaakt over de two tone techniek. Deze techniek helpt je om jaloersmakend mooie koekjes te decoreren met fondant.
Veelgestelde vragen over fondant
Weet jij eigenlijk waarvan fondant is gemaakt? Of wat het verschil is tussen fondant en marsepein? Deze en nog veel meer veelgestelde vragen over fondant beantwoord ik hier voor je. Is je honger naar meer kennis over bakken en fondant dan nog niet gestild? In mijn online cursus Koekjes bakken en decoreren leer je ook van alles over fondant.
Tips voor na het bakken van koekjes
Wist je dat je versgebakken koekjes in een afsluitbare koektrommel maar een paar dagen kunt bewaren? Toch kun je het bakken van koekjes goed vooruit plannen als je de juiste voorbereidingen treft. Dat is zeker handig wanneer je grote hoeveelheden moet bakken voor een speciale gelegenheid. Denk bijvoorbeeld aan je bruiloft of aan het bakken van geboortekoekjes voordat je kleintje er is.
Het is dan belangrijk om te voorkomen dat die knapperige koekjes zacht worden. Ik geef je hier een aantal tips waarmee je koekjes langer kunt bewaren én waarmee je ze lekker knapperig houdt!
Koekjes sealen
Is koekjes bakken en verkopen dagelijkse kost voor jou? En maak je regelmatig grotere hoeveelheden koekjes die je luchtdicht wilt verpakken? Dan zijn een sealmachine en een sealtafeltje onmisbaar. Je zet het sealtafeltje tegen de sealmachine aan. Zo verpak je heel gemakkelijk 1, 2 of 3 koekjes tegelijkertijd in speciale, sealbare zakjes. Een snelle, efficiënte oplossing.
Koekjes bakken voor speciale gelegenheden
Verras jij je vrienden, familie en klanten het hele jaar door graag met prachtige fondantkoekjes? Met deze inspiratiekalender geef ik je tientallen tips voor feestelijke koekjes. Klik op ieder thema om onze bijbehorende collectie koekstempels en uitstekers te bekijken.
Het hele jaar door
Het hele jaar door zijn er redenen voor een feest, zoals:
- Bedankjes: Er is altijd wel een reden om iemand te bedanken. Juf of meester bijvoorbeeld, aan het einde van het schooljaar. Verras hen eens met persoonlijke koekjes of leuke teksten, zoals Thanks for making me one smart cookie!
- Diploma: Is een geliefde geslaagd voor het zwemdiploma, voor school of voor het rijbewijs? Bak dan feestelijke koekjes om dit te vieren.
- Geboorte: Het wonderlijke moment is daar, je baby is geboren. Dat wil je vieren met geliefden. Bak eens persoonlijke geboortekoekjes met de naam van je kindje of met schattige babyvoetjes in fondant. Een leuk alternatief op de traditionele beschuit met muisjes.
- Gender reveal of babyshower: He or she, what will it be? Veel stellen kiezen voor een gender reveal taart, maar gender reveal koekjes zijn een nóg originelere manier om het geslacht van je baby te onthullen. Wil je echt los gaan? Bak dan een heuse gender reveal koektaart!
- Nieuwe woning: Organiseer je een housewarming? Met de koekstempels en uitstekers in onze Nieuwe woning-collectie verras je jouw gasten. Je kunt ze ook gebruiken als uitnodiging voor de housewarming. Of geef deze vrolijke koekjes juist cadeau aan de pas verhuisden.
- Trouwen: Nog zo’n levensveranderende gebeurtenis, een bruiloft! Ook dit feest van de liefde biedt volop gelegenheid om koekjes te bakken. Vraag je getuigen of bruidsmeisjes via heerlijke koekjes of bedank je bruiloftgasten met zelfgebakken koekjes. Natuurlijk kun je ook kiezen voor koekstempels en uitstekers op maat om de gasten op jouw Grote Dag te verrassen met koekjes die jullie persoonlijkheid weerspiegelen.
- Verjaardag: Verras je partner, kind of familielid met zelfgebakken koekjes. Kies een vrolijk thema dat goed bij hem of haar past, zoals circus, eten, dieren, sport, ruimte of magie en sprookjes. Uiteraard kun je ook stempels of uitstekers op maat laten maken. Wedden dat je kind enorm blij wordt van een kinderfeestje met thema circus of prinsessen? Daar horen natuurlijk ook bijpassende koekjes bij!
- Zwangerschap: Heuglijk nieuws, er komt een baby! Kondig je zwangerschap aan met schattige koekjes of bak koekjes bij andere mijlpalen, zoals de gender reveal, babyshower of geboorte.
Januari
Begin het jaar goed met koekjes met vrolijke nieuwjaarswensen tijdens Oud en Nieuw of bij de Nieuwjaarsborrel.
Februari
Bak liefdevolle koekjes waar je Valentijn direct verliefd op wordt! Ik geef je hier leuke ideeën voor originele Valentijnskoekjes.
Maart
In maart begint het te kriebelen: de lente komt er weer aan! Bak er lekker op los met bloemen, haasjes en andere vrolijke voorjaars-vormen. Vier je samen Pasen? Bak dan vrolijke Paaskoekjes in de vorm van kuikentjes, konijntjes, worteltjes, eieren en nog veel meer. Bekijk ook onze ideeën voor een gezellige, feestelijke Paasbrunch.
April
De periode van vasten is voorbij, tijd voor het Suikerfeest! Dat vraagt om chique fondantkoekjes voor je vrienden en familie. Eid Mubarak! Er is nog een gezellig feest in april: Koningsdag. Tijd voor oer-Hollandse Koningsdag-koekjes in de vorm van klompen, molens en kroontjes of met leuke teksten, zoals Happy King’s Day!
Mei
Op Moederdag zetten we mama in het zonnetje. Verwen haar eens met een heerlijk Moederdag-ontbijt of verras haar met een persoonlijk Moederdag cadeautje: zelfgebakken koekjes vol liefde. Is mama zelf gek op bakken? Dan is een leuke koekstempel, uitsteker of letterset natuurlijk ook een prachtig cadeau.
Juni
Is het ieder jaar weer een uitdaging om het perfecte Vaderdag cadeau te verzinnen? Verras hem dan nu eens met gereedschap.. in koekvorm! Of bekijk hier andere leuke ideeën om favoriete vader-bezigheden op een koekje te bakken.
Oktober
Dit griezelige feest wordt steeds populairder in Nederland: Halloween. Dat schreeuwt gewoon om zoetigheid. Spoken, heksen, spinnen, pompoenen, met deze Halloween-inspiratie kun je alle kanten op. Van scary tot schattig!
November
Nog zo’n kinderfeest dat draait om snoep en zoetigheid: Sint Maarten. Verras de kinderen aan de deur met vrolijke koekjes in thema’s, zoals magie en sprookjes, dieren of circus.
December
December is dé feestmaand bij uitstek. Een warme, gezellige tijd met familie, vrienden en heel veel lekkers! Dat begint al met het Sinterklaas. Wie zoet is krijgt lekkers: bak daarom eens vrolijke Sinterklaas-koekjes voor Pakjesavond. En weet jij eigenlijk wel waarom we speculaas en pepernoten eten met Sinterklaas? Dat lees je hier.
Ook Kerst vormt de perfecte gelegenheid voor het bakken van koekjes. Deel je ze uit tijdens de kerstbrunch of versier je het kerstdessert met kerstige koekjes? Na Kerst staat Oud en Nieuw alweer snel voor de deur. Zo is de cirkel weer rond!
Helemaal klaar voor koeken bakken!
Na het lezen van dit stappenplan ben je helemaal klaar om te starten met het bakken en decoreren van koekjes. Ik hoop dat je bruist van de ideeën en creativiteit. Vind je het leuk om meer tips, tricks en inspiratie te ontvangen? Houd mijn blog dan in de gaten. Hier plaats ik regelmatig nieuwe artikelen boordevol bakinspiratie.
In vier stappen naar succes
Wat als jij nu nog nét een stapje verder wilt gaan? Heb jij het bakvirus te pakken en droom je van een professionele cookie business? Of ben je al gestart, maar wil jij je koeken met vertrouwen kunnen verkopen aan je groeiende klantenkring?
Dan is dit je kans om het koeken bakken echt goed aan te pakken! Ik deel vier stappen naar succes in een gratis stappenplan. Ontdek waar je nu staat en welke vier concrete stappen je kan zetten om jouw koekjes om te toveren naar de succesvolle cookie business van je dromen!