Vegan koekjes bakken? Zo maak je ze heerlijk
Vegan koekjes bakken die lekker smaken en er ook nog eens geweldig uitzien? Het klinkt misschien als een flinke uitdaging, maar dat hoeft het gelukkig echt niet te zijn. Ik krijg steeds vaker de vraag of mijn koekrecept ook melk en boter van de koe bevat. Ja, maar met enkele eenvoudige aanpassingen maak je het basisrecept helemaal vegan.
In deze blog vertel ik alles over het bakken van vegan koekjes en help ik je op weg met een recept. Lees daarom gauw verder.


Koemelk?
Misschien hoor je het regelmatig in je omgeving of heb je er zelf ook wel last van: een koemelkallergie. Deze voedselallergie zorgt ervoor dat je niet zomaar alles kunt eten, zonder dat je daar gevolgen van merkt.
Nu weet je als volwassene inmiddels waarschijnlijk wel dat het slim is om dat lekkere koekje te laten liggen of toch te bedanken voor dat gebakje dat je zo doet watertanden. Simpelweg omdat je er huid-, maag- of darmklachten van krijgt. Een kindje kun je dat niet altijd uitleggen. Het is zo sneu wanneer je zoontje of dochtertje niet gezellig mag mee eten met vriendjes op een kinderfeestje.
Gelukkig verschijnen er steeds meer alternatieven om koemelk in recepten te vervangen. Zo kun je zelfs met een koemelkallergie gewoon genieten van lekkernijen, zoals mooie, heerlijke koekjes.
Vegan koekjes
Los van een allergie, kiezen steeds meer mensen ook bewust voor veganistisch eten. Het bakken van koekjes zonder melk, boter en eieren is populair. Maar hoe zorg je dat het koekje lekker smaakt en mooi oogt?
Eerlijk is eerlijk, als flexitariër moest ik er in het begin niet zoveel van hebben. Een lekker koekrecept zonder boter en ei, dat is toch zeker niet mogelijk? Ik had sterk mijn twijfels. Maar inmiddels ben ik helemaal overtuigd: ook zonder boter en ei kun je prima smakelijke koekjes bakken!
Go vegan: het basisrecept voor koekjes aanpassen
Om het basisrecept voor koekjes bakken vegan te maken hoef je maar twee aanpassingen te doen, want mijn recept bevat geen melk, dat scheelt alweer. Je hoeft daarom alleen maar na te denken over het vervangen van boter en ei voor het maken van vegan koekjes.
Boter vervangen
Persoonlijk maak ik graag gebruik van de Vioblock Unsalted: een 100% vegan boter van Violife Foods. Dit merk ontwikkelt en produceert al 20 jaar lang plantaardige producten. Doordat de Vioblock bijna net zo romig als echte boter is, past deze perfect in het vegan koekrecept. Ik ben geen affiliate partner of sponsor van Violife, maar heb ontdekt dat deze vegan boter gewoon goed werkt in mijn recept voor koekjes.
Ei vervangen
Misschien denk je nu: oké, die boter, dat zal dan nog wel lukken. Maar het ei dan? Het heeft bij mij ook eventjes geduurd, maar ik heb inmiddels een goede vervanger voor ei gevonden. Heb je wel eens gehoord van een flax egg? Dit is dé plantaardige ei vervanger.
Goed nieuws: zo’n flax egg of vlas-ei maak je snel en eenvoudig zelf. Je hebt alleen water en lijnzaad nodig. Deze plantaardige eieren behouden de smaak en consistentie van je baksel. Precies waarnaar je op zoek bent dus!
Je maakt als volgt één vlas-ei:
- Vermaal 1 kop (zo’n 100 gram) heel lijnzaad in een keukenmachine, koffiemolen of vijzel tot fijn lijnzaadmeel.
- Voeg aan iedere eetlepel lijnzaadmeel drie eetlepels warm water toe.
- Vermeng dit mengsel en laat het 15 minuten staan, tot het een gelei-achtige, dikke substantie vormt.
Heb je meerdere vlas-eieren nodig voor je recept? De bovengenoemde hoeveelheid staat gelijk aan één kippenei.
Fondant en eetbare lijm
Bak je vegan koekjes met fondant? Kies dan voor fondant uit onze webshop. Het fondant kan sporen van koemelk bevatten, maar wordt meestal wel gewoon gebruikt bij koemelkallergie en voor vegan recepten.
Misschien vraag jij je af hoe je de fondant op de koekjes moet plakken? Dat kan gewoon met onze eetbare lijm, deze is koemelkvrij en helemaal vegan. Ideaal voor het plakken van fondant en sprinkles op je vegan koekjes dus.
Hoe pak je dat aan? Laat de koekjes afkoelen. Breng vervolgens met het kwastje uit het potje een laagje lijm op het koekje aan. Leg de fondant erop. Even drogen en klaar! Een klein beetje knoeien is niet erg, want de eetbare vegan lijm droogt transparant op.
Vegan koekjes recept
Met deze tips hoeven allergieën en gewetensbezwaren niet langer in de weg te staan van het bakken van lekkere koekjes. Je ziet, met enkele eenvoudige aanpassingen geniet je ook zonder dierlijke producten gewoon van het bakken, decoreren én opeten van je zelfgemaakte koekjes. Dan ben je nu natuurlijk nog nieuwsgierig naar het basisrecept vegan koekjes. Download ‘m hier en laat mij weten hoe je baksel smaakte!