Zelf fondant maken
Droom je ook van het decoreren van jaloers makend mooie koekjes met fondant, maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? In dit artikel deel ik een basis recept met je waarmee je jouw eigen fondant kan maken.
Ingrediënten waarmee je zelf fondant maakt
- 300 gram marshmallows
- 500 gram poedersuiker
- 2 eetlepels water
Fondant maken
- Doe de marshmallows in een kom en giet de eetlepels water eroverheen.
- Verwarm de kom 1 minuut op 800 watt in de magnetron.
- Giet het mengsel in een koude glazen kom. Roer het mengsel door met een met boter ingevette plastic lepel.
- Voeg het poedersuiker beetje bij beetje toe, totdat er zich een deeg vormt. Blijf het mengsel steeds door elkaar roeren.
- Vet je werkblad of aanrecht in met boter. Leg het mengsel op je werkblad en voeg nog meer poedersuiker toe.
- Blijf kneden totdat je de juiste consistentie hebt en het fondant niet meer plakt.
- Rol het fondant uit.
- Nu kan je met stempels en stekers je fondant gaan bewerken om de mooiste fondantkoekjes te creëren.


Het maakt niet uit of je kiest voor kant-en-klaar fondant, of het zelf maakt en kleurt. Alles is goed! Het belangrijkste is dat je zelf gevoel krijgt bij de samenstelling en structuur van het fondant. Zo voorkom je dat de stempels eraan blijven plakken. Mooi, glad fondant kun je eenvoudig uitrollen en stempelen. Succes!
Snel fondant stempelen met kleur
Omdat zelf fondant maken meer tijd kost dan een pakje open maken wil je in het decoreer proces misschien wat meer snelheid maken. Dit kan je eenvoudig doen door het schilderen van de ingedrukte afbeeldingen die je met de koekstempel gemaakt hebt niet te schilderen met een kwastje.
Je kan prima stempelen en kleur aanbrengen in één handeling. Het enige wat je daar voor nodig hebt is een koekstempelkussen en eetbare kleurstof. (Zelf werk ik het liefste met kleurstof in poeder vorm. Deze goud poeder is absoluut mijn favoriet.)
Het idee komt heel dichtbij het ‘gewone stempelen’. Je doet wat poeder met een spateltje of lepeltje op het stempelkussen. Daarna leg je de koekstempel op de kleur en haal je hem er voorzichtig weer af. Houd je stempel boven het koekstempel kussen en tik met je vinger tegen de achterkant van de stempel (Dit is de kant waar de knop vast zit.) om overtollig poeder te verwijderen. Daarna druk je de koekstempel heel zacht in het fondant. Je hoeft hem in principe maar 1/10 mm in het fondant te drukken omdat je alleen de kleur over wilt brengen.
Wedden dat je jouw tijd inhaalt en de koekjes nu nog lekkerder zijn door je eigen gemaakte fondant?