Toen ik startte met koekjesbakken gebruikte ik een oude houten deegroller die ik nog ergens in een krat tussen allerlei bakvormen vond. Je kent ze misschien wel, de houten rollers met van die handvaten aan beide zijden. Niks mis mee, totdat je een stapje verder wilt en je koekjes van dezelfde dikte wilt hebben. Dan heb je toch net iets meer nodig. In dit artikel deel ik drie manieren waarmee je jouw deeg of fondant glad, strak en mooi dun uitrolt.
1. Deegroller met maatlatjes
Heb je, net als toen ik begon, een houten deegroller en ben je hier aan gehecht? Gebruik deze dan met een paar maatlatjes. Dit zijn latjes met een specifieke dikte die je aan beide kanten van je dikke plak koekdeeg legt. Je legt de latjes zo ver van elkaar af dat de breedte net iets smaller is dan je deegroller. Wanneer je het deeg dan in lange halen uitrolt, rolt de roller vanzelf aan beide kanten op de latjes. Doordat de latjes star zijn zullen ze niet meebewegen en krijgt je deeg overal dezelfde dikte van je latjes. Dit werkt prima als je maar een paar koekjes bakt en niet met fondant werkt.
Wil je wel met fondant werken en heb je latjes? Ruil de houten deegroller bij het werken met fondant dan in voor een kunststoffen roller. Dit zorgt ervoor dat het fondant niet aan de roller vastplakt.
Wist je trouwens dat je de kunststof roller ook prima voor koekdeeg kunt gebruiken? Als je nog geen roller hebt, raad ik je daarom altijd aan om een kunststof roller te kopen in plaats van een houten deegroller. Dat scheelt uiteindelijk toch weer in je portemonnee.
2. Deegroller met maatschijven
Die latjes, tja, voor de een werkt het en voor de ander niet. Ik rolde op een gegeven moment zoveel deeg uit dat ik op zoek ging naar een gemakkelijkere oplossing. Dit was het moment waarop ik de deegroller met maatschijven in huis haalde. Je schroeft aan ieder uiteinde van de deegroller een maatschijf met de gewenste diameter, die de dikte van je koekjes bepaalt. Ideaal, want de maatlatjes zul je steeds moeten verplaatsen en je kunt het deeg daarbij maar in één richting uitrollen. Met de maatschijven rol je eenvoudig in alle richtingen over de plak deeg, zonder iets te hoeven verplaatsen. Dit fijne systeem kost niet eens veel meer, maar is de aanschaf zeker waard wanneer je een paar kilo deeg uit moet rollen.. Het enige wat ik nooit helemaal begrepen heb, is dat er maar een paar verschillende maten schijven bij de deegroller zitten. Wil je bijvoorbeeld 4 of 5 mm dikke koekjes maken, dan kan dit niet met de roller. Wil je dit wel graag of zijn er een paar schijven gesneuveld? Weet dan dat je deze maatschijven per dikte in de shop terug vindt. Zo kun je jouw huidige maatschijven vervangen of je dikte maten aanvullen met de 4 en 5 mm schijven.
3. Fondantroller
Ik noemde het al even kort: fondant uitrollen doe je het beste met een kunststoffen fondantroller. Hiervoor kun je dunne latjes gebruiken, maar er is ook een soortgelijk systeem als de deegroller van Joseph & Joseph: een fondantroller met elastieken. De dikte van het elastiek bepaalt hier de dikte van het fondant. In één pakketje zitten 3 setjes elastieken. De twee dunste setjes zijn perfect om fondant uit te rollen, en de dikste is super voor knapperige koekjes.Â
Of je nu kiest voor latjes, maatschijven of elastiekjes, het werkt allemaal. Kijk vooral naar hoeveel koekjes je maakt en wat je zelf fijn vindt om mee te werken. Met welke methode werk jij op dit moment? Vertel het mij onder dit bericht. Ik ben heel benieuwd!