Fondant, de een is er dol op, de ander wat minder, maar dat het een prachtig resultaat geeft op een koekje, dat is een ding wat zeker is. Dat is denk ik ook de reden dat ik wekelijks veel vragen over fondant in mijn mailbox vind. Vragen als: Hoe doe je fondant op een koekje? Hoelang is fondant houdbaar? Hoe blijft fondant plakken op een koekje? Kan fondant in de koelkast? Kan ik fondant invriezen? En zo zijn er nog wel tig vragen die ik de afgelopen jaren heb beantwoord.
Omdat er veel vragen blijven over fondant heb ik besloten om alle vragen te bundelen in dit artikel en je per vraag van een antwoord te voorzien. Ik hoop je zo op weg te helpen met het creëren van je eigen fondantkoekjes. Wil je meer de diepte in, en zien hoe ik met fondant de perfecte fondant koekjes decoreer? Bekijk dan na het lezen van dit artikel de online cursus fondantkoekjes bakken en decoreren.
1. Waar is fondant van gemaakt?
Rolfondant is een product op basis van suiker, dat wordt gebruikt voor het decoreren van koekjes en andere banketproducten. Het wordt gemaakt van (poeder)suiker, glucosestroop, water en een deel plantaardig vet. Door het gebruik van zetmeel of verdikkingsmiddelen blijft het stevig en kan je het uitrollen en stempelen zodat je er je koekjes mee kan decoreren.
2. Wat is het verschil tussen fondant en rolfondant?
Rolfondant bevat in tegenstelling tot fondant zetmeel en/of verdikkingsmiddel waardoor het steviger blijft en beter te bewerken is. Fondant (zonder zetmeel en of verdikkingsmiddel) is zachter en soepeler maar moeilijker te bewerken.
3. Wat is het verschil tussen fondant en marsepein?
Omdat ik ook regelmatig de vraag krijg of je koekjes ook met marsepein kan decoreren is het ook handig om het verschil tussen fondant en marsepein te weten. (Rol)fondant bestaat voornamelijk uit suiker, en marsepein is een mengsel van suiker en amandelen. Fondant is daardoor een stuk fijner van structuur, wat ook betekent dat het er gladder uit ziet, en dat het dus een strakker en gedetailleerder resultaat geeft met stempelen en steken dan wanneer je dit met marsepein zou doen. Koekjes met marsepein decoreren, het is niet onmogelijk, maar rolfondant geeft een mooier resultaat en is een stuk makkelijker te bewerken door zijn structuur.
4. Hoe doe je fondant op een koekje?
Wanneer je het fondant hebt uitgerold in de juiste dikte en hebt uitgestoken met je koek uitsteker kan je het koekje met lijm of water insmeren en het fondant met een paletmesje optillen en op je koekje leggen.
5. Hoe blijft fondant plakken op een koekje?
Fondant kan niet tegen water, daar wordt het plakkerig van, maar omdat vocht in je koekje niet echt lekker is want daar worden ze zacht van adviseer ik je om je fondant met eetbare lijm op je koekje te plakken. Hierbij blijft je fondant goed vast zitten en blijft je koekje licht knapperig.
6. Hoe rol je fondant makkelijk uit?
Fondant uitrollen is eenvoudig met de juiste tools. Doordat fondant plakkerig kan zijn is het makkelijk om deze met een fondantroller (van kunststof) uit te rollen. Tegenwoordig bestaan er ook maatringen voor deze fondantroller. Door deze ringen om je roller te schuiven en daarna je fondant uit te rollen is je fondant overal even dik. Voor koekjes gebruik je de middelste maatring (ongeveer 3mm) zodat je met je koekstempel 1 tot maximaal 2mm in je fondant kan drukken. Dit geeft het mooiste resultaat. Meer weten over het dun en regelmatig uitrollen van fondant en koekdeeg lees je hier.
7. Hoe houd je fondant zacht?
Fondant droogt uit, en snel ook. Om het zacht te houden zodat je het kunt blijven bewerken moet je het daarom zo goed mogelijk lucht dicht verpakken. Werk je met grote verpakkingen fondant, laat dit dan niet tijdens het decoreren open op je werkbank liggen, want ook dan droogt het uit. Eventueel kan je er nog voor kiezen om te werken met een plantaardig vet. Dit zit inmiddels in rolfondant en kan je daarom prima toevoegen om je fondant elastisch te houden. Mijn ervaring is echter dat dit niet nodig is wanneer je je fondant goed verpakt en niet open laat liggen.
8. Hoe zorg je ervoor dat fondant niet plakt?
Als je al eens met fondant gewerkt hebt, weet je dat het zomers, en met warme handen veel lastiger werken is dan met koele handen en een wat minder tropische temperatuur. Maar zelfs dan nog kan fondant soms wat plakken. Om dit niet tegen je te laten werken kan je wat bakker poedersuiker op je ondergrond strooien en over je uitgestoken fondant. Na het bewerken van je fondant kan je met een zachte kwast de overtollige suiker weg brushen zodat je koekjes er geweldig uit zien. Let wel op dat wanneer je met poedersuiker aan de slag gaat je geen natte handen hebt want de suiker geeft dan vlekken die je niet meer weg krijgt.
9. Kan fondant in de koelkast?
Fondant kan niet tegen vocht, de koelkast en vriezer zijn de laatste plaats waar je fondant wilt bewaren. Berg het droog en luchtdicht op, dan gaat het lang mee. O, en koekjes horen natuurlijk ook niet thuis in de koelkast of vriezer, ook die bewaar je luchtdicht en op kamer temperatuur. Over het bewaren van koekjes lees je hier meer.
10. Waar koop je goede fondant?
Op heel veel plekken koop je inmiddels prima fondant, alleen die uit de supermarkt, die vind ik persoonlijk een stuk minder lekker. Wil je echt kwaliteit dan ga je wat mij betreft voor een merk zoals Renshaw. Funcakes is daarnaast leuk als je geen kilo’s fondant gebruikt maar wel met vrolijke kleurtjes wilt werken.
11. Hoe kan je fondant bewaren?
Fondant bewaren is een kwestie van niet uit laten drogen. Dit doe je door het goed in folie te wikkelen of een nieuwe zak om het fondant te doen en deze te sealen. Heb je een vacuüm apparaat tot je beschikking? Dan is dat ook een goede oplossing, mits je hem niet helemaal tot het uiterste laat vacuüm trekken.
12. Hoelang blijven koekjes met fondant goed?
Koekjes blijven 1 dag, 3 dagen, 10 dagen of zelfs meer dan 2 a 3 maanden goed. Het hangt vooral af hoe je ze bewaart. Ook dit heeft weer te maken met hoeveel vocht en lucht er tijdens het bewaren bij de koekjes kan.
- Fondant koekjes bewaren op een bord: Die worden na een dag al minder lekker
- Fondant koekjes in Tupperware/kunststof bakjes: 3 tot 7 dagen, daarna worden ze minder lekker
- Fondant koekjes bewaren in een koekblik: tot 14 dagen lekker
- Fondant koekjes geseald: Blijven 2 tot 3 maanden lekker
Meer over het bewaren en oppeppen van zacht geworden koekjes lees je hier.
13. Wat is de lekkerste fondant?
Smaak is iets persoonlijks, wat de een lekker vindt, vindt de ander niet te eten… maar over het algemeen hoor ik toch vaak terug dat de fondant uit de supermarkt niet lekker gevonden wordt (waar ik mij volledig bij aansluit). Merken als Renshaw, Funcakes en Fractal worden over het algemeen als lekker ervaren. Weet dat er binnen de merken ook smaken te koop zijn, van vanille, tot marshmallow. En, je kan natuurlijk altijd nog zelf smaken toevoegen aan je fondant of je eigen fondant maken zodat je hem geheel naar eigen smaak kan finetunen.
Wellicht vind je de ene fondant smaak ook lekkerder op een vanille koekje en de andere op een romig chocolade koekje. Daar kan je natuurlijk heerlijk mee experimenteren.
Toch nog een vraag?
Je hebt nu alle vragen en antwoorden kunnen lezen, mocht je nu merken dat je toch nog met een vraag achterblijft, schroom dan niet om contact te zoeken. Dan vul ik de blog aan met je vraag én het antwoord.
Â
Zelf fondantkoekjes bakken?
Staat jouw vraag en antwoord er wel bij, maar zou je graag van mij willen leren hoe je fondant bewerk en de mooiste fondant koekjes bakt en decoreert? Bekijk dan onze online cursus ‘fondantkoekjes bakken en decoreren’ om jaloers makend mooie fondantkoekjes te leren maken.