Verschillende ingrediënten hebben invloed op de krokantheid van je koekje. Hierbij is suiker de belangrijkste. Kristalsuiker zorgt voor de knapperigste koekjes. Basterdsuiker maakt je koekjes juist wat zachter omdat er meer vocht in zit.
Naast suiker kun je ook opletten op de soort bloem die je gebruikt. Tarwebloem zorgt voor een krokanter koekje en broodbloem maakt een koekje taaier. Meer info over bloemsoorten lees je hier.
Niet elk koekje wordt knapperig, sommige horen juist zacht te zijn. Heb je een recept van een koekje wat je heerlijk vond, maar liever de volgende keer wat krokanter zou willen hebben? Kijk dan op de ingrediëntenlijst of je ergens wat minder vocht kunt toevoegen (denk aan minder melk, water, boter,..). Ook kun je spelen met de baktijd. Een koekje bakken op een hogere temperatuur in een kortere tijd maakt een krokanter koekje.
Ben jij ook altijd heel erg ongeduldig als de koekjes net uit de oven komen? Het is heel belangrijk om je koekjes even af te laten koelen. Hier worden ze nog knapperiger van.