Voor het bakken van koekjes wordt meestal geen meel gebruikt, maar bloem. Met bloem maak je een smeuïg koekje en met meel wordt een koekje een stuk compacter.
Welke bloem moet ik kiezen voor mijn koekjes?
Er zijn 3 soorten bloem die het vaakst worden gekozen voor het bakken van koekjes: tarwe-, patent- en broodbloem. Het grote verschil tussen deze soorten bloem zit hem in het eiwitgehalte. Tarwebloem heeft een laag eiwitgehalte, bij broodbloem is dit gehalte hoog en patentbloem zit ertussenin.
Heeft jouw gekozen bloemsoort een hoger eiwitgehalte? Dan zorgt dit voor meer elasticiteit in je koekje. Je koekje wordt dus taaier. Meestal wordt voor koekjes gekozen voor tarwe- of patentbloem. Door te spelen met het soort bloem of een mix van verschillende soorten bloem, krijgt jouw koekje een heel andere bite.
Wat is dan het verschil tussen meel en bloem?
Bloem is een stuk fijner dan meel. Bij meel wordt de hele graankorrel fijngemalen. Hierdoor krijg je een vezelrijk product. Bij bloem wordt de zemel en de kiem van de graankorrel eruit gezeefd. Je houdt hierbij dus een stuk minder vezels over. Voor bloem wordt enkel het binnenste deel van de korrel gebruikt.
Kun je bloem vervangen door meel?
Wil je koekjes bakken maar heb je geen bloem in huis? Dan is het mogelijk om bloem te vervangen door meel. Houdt er wel rekening mee dat het resultaat van je koekje anders zal zijn. Omdat meel grover is, zal je koekje ook een stuk grover worden van structuur. Ben je van plan om een koekje te bakken met een grovere structuur, zoals een havermoutkoekje? Dan zul je waarschijnlijk minder verschil merken. Bloem vervangen door meel is dus voornamelijk een beetje experimenteren.