Een veelgebruikt alternatief voor fondant is marsepein. Het grote verschil tussen marsepein en fondant is dat in marsepein ook amandelen zijn verwerkt. Fondant bestaat hoofdzakelijk uit suiker.
Bakkers kiezen het vaakst om te werken met fondant. Dit heeft er onder andere mee te maken dat je fondant makkelijker de gewenste kleur kunt geven, het minder vet is en het een veel strakker eindresultaat geeft. Marsepein is een stuk grover van structuur en heeft een heel specifieke smaak waar niet iedereen van houdt. Doordat fondant geen noten bevat, is het ook geschikt voor mensen met een notenallergie.
Is fondant niet veel te zoet?
Sommige mensen vinden fondant inderdaad heel erg zoet. In principe is het een soort suikerpasta. Het is een product wat voornamelijk veel wordt gebruikt bij verjaardags- en trouwtaarten. Maar ook op koekjes is fondant een leuk product. Met gebruik van koekstempels kun je koekjes maken met de leukste figuren en teksten. Maak de laag fondant niet te dik of maak een koekje wat iets minder zoet is om te compenseren. Wil je liever werken met een alternatief wat iets minder zoet is? Dan kun je kiezen voor een crème. Botercrème is een veelgebruikt product met een neutrale smaak. Houdt er wel rekening mee dat het decoreren met een crème heel anders werkt. Je kunt hiermee geen figuurtjes kneden of de crème van een leuke stempel voorzien. Wil je toch je gasten verwachten met een leuk koekje met crème? Maak dan gebruik van leuke uitstekers. Hiermee maak je leuke koekjes in elke gewenste vorm!