Je bent flink aan het bakken geweest. De keuken hangt vol heerlijke geuren, je hebt een paar platen vol mooie koekjes gedecoreerd. Maar hoe zorg je nu dat de koekjes lekker en knapperig blijven? En hoelang kun je koekjes eigenlijk bewaren? Je leest het allemaal in dit artikel.
Waarom worden je knapperige koekjes zacht?
Heb je mijn koekrecept gevolgd? Dan is de kans heel groot dat je koekjes heerlijk, licht knapperig zijn geworden. Die lekkere bite wil je natuurlijk behouden.
Regelmatig krijg ik de vraag: “Help Ilza, mijn koekjes zijn zacht geworden. Hoe kan ik dit voorkomen?” Zachte, zompige koekjes zijn helemaal niet lekker en zonde van al je inspanningen.
Hoe kan het nu dat koekjes zacht worden? Koekjes worden zacht doordat ze vocht opnemen. Misschien bewaar jij je koekjes wel in luchtdichte Tupperware of kunststof bakjes. Luchtdicht: dat klinkt goed, maar wist je dat het averechts werkt bij koekjes?
Doordat het bakje luchtdicht is, kan ook het vocht niet ontsnappen. Het gevolg? Juist, het vocht trekt in je koekjes. Bewaar je koekjes daarom in een trommel van blik, waar het vocht uit kan ontsnappen. Zo heb je een goede reden om weer zo’n mooie koektrommel in huis te halen!
Kan ik mijn zachte koekjes weer knapperig maken?
Heb jij je koekjes wel in een kunststof of Tupperware bakje bewaard en zijn ze zacht geworden? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een tip om ze weer wat knapperiger te maken. Daarvoor heb ik twee tips!
1. Voeg wat rijst of witbrood toe aan de koektrommel
Bewaar je koekjes in een koekblik. Zet er een bakje met rijst of leg er een sneetje witbrood bij in. Deze nemen namelijk vocht op en zorgen ervoor dat je koekjes weer wat minder zacht smaken.
2. Verwarm je koekjes opnieuw in de oven
Je kunt de koekjes ook reanimeren in de oven. Verwarm ze ongeveer 30 minuten op de allerlaagste stand van je oven, vaak is dat 30 of 40 graden. Bedenk dat iedere oven anders is, dus controleer zelf hoelang je de koekjes in de oven moet laten zitten. In de warme oven verliezen de koekjes weer wat opgenomen vocht en worden ze weer wat knapperiger.
Versgebakken koekjes bewaren
Komen je koekjes net vers gebakken de oven uit? Dan is het meteen belangrijk om te weten hoe je de koekjes het beste kunt bewaren. Ik geef je een aantal tips.
Leg versgebakken koekjes meteen op een rooster
Een veelgemaakte fout is dat versgebakken koekjes op de bakplaat blijven liggen, nadat ze uit de oven komen. Tijdens het afkoelen geven koekjes condens af. Een bakplaat verhindert dat het condens weg kan, waardoor je koekjes vochtiger worden.
Leg versgebakken koekjes daarom altijd direct op een rooster. Zo kunnen ze het vocht goed kwijt en behouden ze hun knapperige bite. Wacht met het verwerken of decoreren van de koekjes tot ze volledig zijn afgekoeld.
Koekjes zonder fondant bewaren
Heb je koekjes gebakken, maar ze nog niet gedecoreerd? Of heb je koekjes gemaakt zonder fondant? Dan kun je ze op verschillende manieren bewaren.
- In een koekblik: 4 tot 6 weken
- In de vriezer: 3 maanden
- Geseald in mijn favoriete zakjes: tot 3 maanden
Wil je koekjes bewaren in de vriezer? Als de koekjes volledig zijn afgekoeld verpak je ze luchtdicht in een kunststof bakje. Wil je de koekjes ontdooien? Laat het bakje met koekjes dan eerst volledig ontdooien voordat je het deksel openmaakt. Zo voorkom je dat de koekjes slap worden door condensvorming.
Koekjes met fondant bewaren
Hoelang je koekjes met fondant kunt bewaren, is een beetje persoonlijk. De een vindt ze na 2 weken al niet meer lekker, terwijl de ander ze na 3 maanden nog steeds eetbaar vindt. De regel hierbij is: zolang je fondant nog houdbaar is, is je koekje ook nog goed.
Maak je gedecoreerde koekjes met fondant voor anderen en geef je aan dat ze 3 maanden houdbaar zijn? Dan moet je er dus voor zorgen dat de houdbaarheidsdatum op het fondant vanaf het moment van decoreren minstens 3 maanden in de toekomst ligt.
Laat het fondant of het koekje met fondant eerst goed drogen, voordat je de koekjes verpakt. Zo is het meeste vocht verdampt en voorkom je dat de koekjes snel zacht worden.
Last but not least: don’t mix and match!
Bak je verschillende soorten koekjes? Bewaar ze dan ook los van elkaar. Als je verschillende soorten koekjes in dezelfde koektrommel bewaart, kunnen ze hun bite verliezen. Knapperige en zachte koekjes samen in één koekblik is dus echt een no-go!
Kijk en proef!
Ben je veel bezig met koekjes bakken? Neem dan ook de tijd om te kijken en proeven en ontdek wat wel en niet werkt.
Wil je weten hoelang jouw koekjes lekker blijven? Seal eens wat koekjes, stop ze in trommeltjes. Pak de koekjes na 1, 2, 3, 4, 5 of 6 weken. Kijk en proef of je ze nog lekker vindt. Zo bouw je op basis van je eigen smaak ervaring op in het bewaren van kwalitatief goede koekjes.
Sneller antwoord op je vragen?
Ik heb zelf ontzettend veel uitgeprobeerd om te kijken wat ik nog wel en niet meer lekker vond. Al deze waardevolle info deel ik met je in de online cursus fondantkoekjes bakken. Wil je niet zelf gaan testen maar starten met mijn info zodat je sneller van start kan?
Bekijk dan de online cursus fondant koekjes bakken en decoreren.