De baksels van: Adriënne van Bakkriebels
Nog niet zo heel lang terug kwam deze enthousiaste dame op mijn pad. Ze maakt de lekkerste dingen en die zet ze dan heel verleidelijk op de foto. Daar kan je gewoon alleen maar bakkriebels van krijgen! Al vrij snel bleek dat Adriënne al heel lang bakt en heel veel ervaring heeft met alle uiteenlopende baksels, waaronder natuurlijk ook fondantkoekjes. Wil jij je laten inspireren door deze vrolijke blog bakker? Check dan hieronder haar kleurrijke verhaal.
1. Hoe ben je begonnen met bakken?
Als kind vond ik bakken al erg leuk. Mijn moeder zei altijd dat dat prima was, maar dat ik dan wel zelf op moest ruimen. Maar pas na mijn huwelijk in 2010 ben ik echt gaan bakken als hobby. Naast mijn fulltime baan in de zorg en het huishouden zocht ik nog iets om echt voor mezelf te doen. Vanaf toen ging ik meer en meer bakken. Het begon met de gewone huis- tuin- en keuken baksels van een mix. Daarna volgde taarten en cupcakes in opdracht. En nu ontwikkel ik vooral recepten en inspiratie ideeën die ik via mijn blog deel.
2. Voor welke gelegenheid bak je het liefst?
Ik bak liever niet voor speciale gelegenheden als bruiloften en verjaardagen. Het bezorgen van bruidstaarten is zo zenuwslopend, daar heb ik me dan ook maar een keer of 6 aan gewaagd. Pas als ik wist dat de taart aangesneden was, zakte die spanning van me af. Bij verjaardagen loop ik er vaak tegenaan dat de foto’s vlug vlug gemaakt moeten worden, omdat ik daar geen tijd meer voor over heb. Al geniet ik dan wel van de reacties / complimentjes van de verjaardagsvisite. Het leukst vind ik echter om iets te maken voor visite die zomaar een avondje langskomt. Voor deze mensen maak ik graag taart of iets anders bij de koffie. Voor vrienden die komen eten maak ik werk van het dessert, dat dan vaak uit meerdere losse onderdelen bestaat, zoals bijvoorbeeld een grand dessert.
3. Wat vind je het leukste aan bakken?
Eigenlijk wel dat het telkens opgaat en ik dan weer opnieuw kan beginnen. Soms hoor ik weleens zeggen: Zonde om op te eten. Dan zeg ik altijd: Het is pas zonde als je dat niet doet. Taarten, koekjes en andere zoete lekkernijen: Het uiteindelijke doel ervan is toch dat het gegeten wordt. En niet dat je ernaar kijkt en denkt: Het ziet er lekker uit, zou ik er een hap van nemen? Nee hoor… Geniet ervan! Dan kan ik weer heerlijk opnieuw beginnen. En dan het liefst ook weer iets anders. Er zijn weinig dingen die ik meer dan één keer gemaakt heb. Uitzondering daarop zijn onze eigen bolletjes voor in het weekend. Mijn zoon en ik hebben allebei een koemelkallergie en door zelf bolletjes e.d. te bakken kunnen we daar toch van genieten. Datzelfde geldt ook voor alle andere lekkernijen zoals brownies en koekjes. Dus naast dat ik het leuk vind om telkens opnieuw te beginnen geeft het ook heel veel voldoening om mijn zoon te zien genieten van die lekkernijen waar iedereen van geniet maar die hij niet zomaar kan eten.
4. Wat vind je het minst leuk aan bakken?
Oeh… Lastig! De afwas telt niet mee, die doet de afwasmachine. Het minst leuke is dat sommige baksels er totaal anders uitzien dan ik me voorgesteld had en daardoor niet aan mijn ‘kwaliteitseisen’ voldoen. Dan kan ik echt behoorlijk chagrijnig zijn! Aan de andere kant leer ik het liefst door dingen gewoon te doen. Dat betekent dat ik af en toe fouten maak die ik niet gemaakt zou hebben als ik me van tevoren ingelezen had. Maar juist dat ontdekken en ontwikkelen op mijn eigen tempo vind ik heerlijk.
5. Welke tip heeft jou echt geholpen om jouw baksels er zo mooi uit te laten zien?
Verdiep je wat meer in de achtergrond van de ingrediënten. Zo leerde ik dus dat teveel ei een cake kan uitdrogen en dat minder suiker niet alleen de smaak beïnvloed maar ook het bakresultaat. Een groot deel van die kennis heb ik opgedaan in het boek ‘Bakken met kennis’ van Eke Mariën. Daar staat zoveel basisinformatie in en het leest ook nog vrij makkelijk weg.
6. Wat is jouw grootste bakblunder ooit?
Uhm…. Daar moet ik even heel goed over nadenken. Een echte blunder heb ik daarin volgens mij (nog) niet gemaakt. Wel heb ik ooit letterkoekjes gebakken die behoorlijk uit de vorm waren, dat was nog voor ik een recept gebruikte voor vormvaste koekjes.
7. Op welke koekjes die je gemaakt hebt, ben je het meest trots?
Als je het dan over koekjes met fondant of royal icing hebt, dan zijn het de treinkoekjes die ik voor de vijfde verjaardag van mijn zoontje maakte of de bakkerskoekjes die ik voor mijn dochter haar vijfde verjaardag gemaakt heb. Andere koekjes waar ik heel trots op ben zijn bijvoorbeeld de vanille karamelkoekjes, waarvan het recept op mijn blog te vinden is.
8. Welk thema/soort koekjes zou je heel graag nog eens willen maken?
Het lijkt mij onwijs leuk om voor moederdag een soort boeket of krans met de Madelief popstempel en stekers van Koekatelier te maken. Welke moeder heeft geen madeliefjes met haar dochter geplukt. En er zullen heel veel moeders zijn die hun dochter hebben laten zien hoe je van die madeliefjes een krans voor in je haar kan maken. Hoe leuk is het dan om als dochter nu je moeder met een madeliefjes krans te verwennen.
9. Wat is jouw favoriete product?
Ik ben echt onwijs blij met het de POP uitsteker en stempel van het berenhoofdje en het beertje. Die kan ik voor mijn blog blijven gebruiken ter decoratie van geboorte baksels. Maar ook stempels met een tekst als ‘Liefs’ of andere mini stempels vind ik heel fijn om mee te werken. Ik hou ervan als stempels en uitstekers breed in te zetten.