Chocolade koekjes recept voor romige, zoete, chocolade koekjes met een lichte bite
Dit chocolade koekjes recept is redelijk gemakkelijk én om je vingers bij af te likken. Eens in de zoveel tijd ben ik mijn basisrecept gewoon even zat en wil ik iets nieuws proberen. Misschien herken je dat wel. Dit keer was ik in de stemming voor chocolade, maar ik wilde het niet te overheersend maken. Daarom ben ik gaan experimenteren met chocolade op een romige manier.
Je kunt dit recept gebruiken voor koekjes met fondant, maar hij werkt ook met alleen koekstempels. Wel nét iets minder mooi dan mijn basisrecept, want die is nog veel verder doorontwikkeld waardoor hij nog strakker in vorm blijft. (Je vindt mijn basisrecept in de cursus ‘Koekjes bakken en decoreren’). Maar dit recept is zo lekker dat ik je niet langer wilde laten wachten omdat ik wéét dat ook jij hier je vinger bij af likt.
Ingrediënten chocolade koekjes recept
250 gram ongezouten roomboter (geen margarine e.d.)
120 gram Monchou
200 gram kristalsuiker
1 ei (maat M)
1,5 theelepel vanille-extract
450 gram bloem (ik gebruik Zeeuwse bloem)
1 theelepeltje zout (ik gebruik hier Yozo zout)
10 Oreo-koekjes (ja echt, je leest het goed)
Naast een keukenmachine met deeghaak, gebruik ik voor dit chocolade koekjes recept ook een foodprocessor. Je kunt ook een hakmachine gebruiken, zolang je maar zorgt dat je de koekjes tot kruimels kunt verwerken.
Bereiding
1. Neem de boter, Monchou en het ei van tevoren uit de koelkast. Snijd de boter in blokjes. En doe het allemaal in de mengkom. Wacht een kwartiertje tot 20 minuten totdat alles op kamertemperatuur is, zodat het makkelijker mengt.
2. In die tijd kun je vast de bloem afwegen in een kom en het zout daarbij voegen.
3. Als je snel bent lukt het je ook nog om in die tijd de 10 Oreo-koekjes in de keukenmachine fijn te malen. (En ja, er blijven een paar koekjes over voor de bakker: lucky you!)
4. Wanneer alles in de mengkom op kamertemperatuur is, zet je de mixer aan. Klop alles op middelmatige snelheid goed door elkaar.
5. Als alles goed door elkaar is gemengd, voeg je de bloem toe. Dit kun je het beste doen in 2 á 3 delen. Voeg het 1e deel toe en zet de mixer op de laagste stand. Als de meeste bloem opgenomen is door het natte mengsel, kun je een 2e deel toevoegen.
6. Na het 2e deel voeg je de helft van de gekruimelde Oreo’s toe. Ook dit hoeft maar kort te mixen.
7. Voeg het laatste deel bloem en de 2e helft van de Oreo-mix toe. Mix het in zijn geheel op de laagste stand door, totdat de kom schoon begint te worden. Hoe korter je het Oreo-gruis mixt, hoe meer het deeg mooie spikkels heeft. Let op dat je je deeg nu niet over mixt, daar worden je koekjes taai van.
8. Haal het koekdeeg uit de mengkom en kneed het nog even kort door.
9. Maak een bal van het deeg en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. Tegen het eind van de rustperiode kun je de oven vast voor laten verwarmen op 190 graden.
10. Wanneer het deeg gerust heeft kun je het uitrollen, stempelen, uitsteken en weer laten rusten. Ik rol mijn deeg uit op 6 of 8 mm dikte.
11. Schuif de gekoelde koekjes direct vanuit de koelkast de hete oven in. Zet de timer op 15 minuten.
Extra tips
1. Zorg bij stap 4 dat je de klontjes boter echt goed weg klopt. Die willen we niet blijven zien. En het natte mengsel kun je niet heel snel ‘over kloppen’.
2. Controleer bij stap 8 gelijk of je geen boterklontjes meer ziet. Zo ja, werk ze even weg door de boter met je vingers door het deeg te smeren.
3. Wil je bij stap 10 koekstempels gebruiken? Stempel dan eerst, voordat je de koekjes uitsteekt. Zo blijft de vorm beter behouden.
4. Als je bij stap 11 geen bubbeltjes meer in het oppervlak ziet en de koekjes zijn licht gebruind, dan kun je ze uit de oven halen.
5. Vergeet niet om je koekjes direct op een rooster over te hevelen, zodat ze hun warmte goed kwijt kunnen. Zo zorg je voor koekjes met een zachte bite.
I told you, dit chocolade koekjes recept klinkt toch heerlijk? Nou ik kan je verzekeren, ze zijn erg lekker. Zowel met als zonder fondant. Ik ben benieuwd of jij net zo enthousiast bent over deze romige chocoladekoekjes als ik. Laat je het hieronder weten zodra je ze gemaakt hebt?