Bij een cake kun je een satéprikker gebruiken om te kijken of hij gaar is. Bij een koekje werkt dat helaas niet. Vaak komen je koekjes zacht uit de oven. Ze worden pas hard als ze afkoelen. Gelukkig zijn er wel een paar dingen waar je op kunt letten om te zien of je koekjes gaar zijn:
- Je koekjes hebben een goudbruin randje. Niet heel je koekje hoeft bruin te zijn. Als het randje goed is, kun je ze uit de oven halen. Twijfel je of het randje goed is? Dan kun je ook naar de onderkant van het koekje kijken. Deze wordt vaak ook goudbruin.
- Bak je een donker koekje en kun je het gekleurde randje niet goed zien? Dan kun je aan de randjes voelen of ze al een beetje krokant zijn. Voel niet aan het midden van het koekje. Deze wordt vaak pas hard als het koekje is afgekoeld.
- Bij koekjes met weinig bloem zie je vaak scheurtjes ontstaan aan de bovenkant.
Ga bij het bakken van koekjes niet helemaal uit van de aangegeven baktijd. Elke oven is anders. Houdt daarom de laatste 10 minuten je koekjes goed in de gaten. Zie je dat je koekjes al een beetje bruin worden of dat er scheurtjes ontstaan? Dan is het tijd om ze uit de oven te halen.