3x eenvoudig koek versieren met fondantstempels!
Wil je graag mooie koekjes met fondant maken? Voor een verjaardag, babyshower of ander feestelijk moment? Wat de gelegenheid ook is, door je koek te versieren met fondant ontstaat er een vrolijk resultaat. Met onze fondantstempels voeg je leuke patronen of sierlijke afbeeldingen toe aan je baksels. En dat is echt niet zo moeilijk als je misschien denkt!
In deze blog geef ik je enkele basistips voor het werken met fondantstempels, zodat jij je zelfgemaakte lekkernijen prachtig kunt decoreren. Of je nu een ervaren bakker bent of een beginnende keukenprinses, met deze tips kun je eenvoudig koek versieren!
Tip 1: Leg het fondant op je stempel (en niet andersom!)
Je denkt misschien dat je de fondantstempel op het fondant moet drukken. Maar wist je dat daar belachelijk veel kracht voor nodig is? Helemaal niet fijn voor je polsen! Wees daarom lief voor jezelf, want dit kan echt anders.
Ga als volgt te werk:
- Begin met het uitrollen van het fondant.
- Leg de fondantstempel met de gladde kant op je werkblad.
- Leg het uitgerolde fondant op je stempel.
- Rol nog een keer over het fondant met een fondantroller of druk het met de hand aan.
- Draai het fondant inclusief fondantstempel om en trek de fondantstempel voorzichtig los. De afbeelding is nu perfect in het fondant gestempeld.
Vervolgens kun je het fondant gemakkelijk uitsteken met een uitsteekvormpje. Je kunt zo ook eenvoudig een mooie overloop maken met patroonstempels.
Tip 2: Voorkom plakkerig fondant
Hoe voorkom je dat het fondant aan je stempel blijft plakken? Deze vraag wordt mij weleens gesteld over het versieren van koekjes. Heel eerlijk? Zelfs heb ik hier alleen last van wanneer het boven de 30 graden is. Met die hitte wil ik sowieso liever niet bakken ;).
Loop je bij het decoreren van koek toch tegen plakkerig fondant aan? Dan heb ik hierbij een paar tips om dat te voorkomen:
- Bewerk het fondant zo min mogelijk. Zo voorkom je dat het te warm wordt.
- Bewerk het fondant met een fondantroller in plaats van een houten deegroller. Deze is gemaakt van kunststof en bespaart je gegarandeerd veel frustratie!
- Zorg ervoor dat je geen zweethandjes hebt wanneer je met het fondant aan de slag gaat.
- Kneed wat extra bakkers poedersuiker door je fondant, hierdoor wordt het minder plakkerig.
- Gebruik de fondantstempels uit onze collectie. We maken de stempels van semi-transparant acrylaat. Hierdoor zijn de stempels iets minder glad en plakken ze minder snel aan het fondant.
Tip 3: Gebruik maat elastieken voor de perfecte dikte
Als ervaren koekenbakker rol ik het fondant inmiddels op het oog uit tot de juiste dikte. Maar als je hier nog niet zo lang mee werkt, kan ik me voorstellen dat dit je nog niet altijd lukt. Daarom raad ik je aan om maat elastieken op je fondantroller te gebruiken.
Deze PME ringen passen perfect op de kunststof fondantroller. Gebruik de groene ring van 3,55 mm voor het uitrollen. Pas als het fondant de juiste dikte heeft, ga je met de stempel aan de slag.
Wil je meer weten over het gelijkmatig en glad uitrollen van fondant en koekdeeg? Daarover schreef ik eerder al een artikel, lees het hier.
Koek versieren klaar? Tijd om het feestelijk te verpakken!
Met deze drie tips wordt koek versieren met fondant een stuk eenvoudiger. Is het je gelukt? Top! Heb je koekjes gebakken voor een speciale gelegenheid? Dan is het nu tijd om ze feestelijk te verpakken.
Het is hartstikke leuk om een setje koekjes in een mooi doosje te verpakken. De koekdoosjes van Cupcakedozen zijn daarvoor ideaal. Het grote voordeel: ze passen door de brievenbus! Super leuk wanneer je iemand per post wilt verrassen met je zelfgemaakte baksels.
Natuurlijk wil je dan wel zeker weten dat de koekjes lekker blijven en mooi in de verpakking blijven zitten. Normaal gesproken wordt ieder koekje daarom stuk voor stuk verpakt in een zakje. Persoonlijk vind ik dat er niet zo fraai uitzien, wat mij betreft kan dat veel mooier!
Een mooier resultaat krijg je door alle koekjes op een backer te plakken en in 1 grote zak te stoppen. Daarvoor neem je een klein stukje fondant. Voeg wat water toe, zodat het goed plakt. Smeer wat van het plakkerige fondant op de achterkant van ieder koekje en plak deze vervolgens op de backer van het doosje.
Laat de koekjes even drogen. Zit alles goed vast aan het papier? Schuif het geheel dan in een zakje en vouw dit aan de achterkant dicht. Zo heb je geen lelijke, losse zakjes per koekje nodig. Vervolgens schuif je het hele kartonnetje met de koekjes in het brievenbusdoosje, et voilà!
Koekjes versieren met fondantstempels
Zo, nu weet je alles over het versieren van koekjes met fondantstempels. Ik hoop dat je dankzij deze tips net zoveel plezier beleeft aan het decoreren van koek als ik. Heb je de smaak te pakken en wil je nog veel meer tips ontvangen over het bakken van jaloersmakend mooie koekjes? Dan is de online cursus Koekjes bakken en decoreren iets voor jou. Lees hier meer en meld je aan!