Als je koekjes gaat decoreren is het handig om te werken met koekstempels. Je hebt de keuze uit emboss koekstempels en fondantstempels. Met embossers (koekstempels) druk je een tekst of afbeelding in het koekje. Met fondantstempels druk je juist het fondant of koekdeeg om de tekst of afbeelding weg, zodat de afdruk uit het koekje lijkt te ‘poppen’.
Wil je graag aan de slag met fondantstempels? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. In deze blogpost vertel ik je daar meer over.
Fodantstempels voor fondant
De naam zeg het al: Fondantstempels worden voornamelijk gebruikt met fondant. Dat komt omdat fondant dunner en elastischer is dan koekdeeg, waardoor je het makkelijker kunt verwerken met een koekstempel. Het bewerken van koekdeeg met een fondantstempel is echter niet onmogelijk, maar vraagt wel om wat meer oefening.
Om deze reden zie je in de webshop bij alle fondantstempels vermeld staan dat ze niet geschikt zijn voor koekdeeg. Dat is vooral bedoeld om startende koekenbakkers niet teleur te stellen. Heb je al wat meer ervaring in het bakken en decoreren van koekjes? Dan kun je zeker aan de slag met fondantstempels in koekdeeg. Ik help je graag op weg met 7 tips.
1. Bezint eer gij begint
Denk goed na over wat je precies wilt doen. Kijk daarbij eerlijk naar je eigen bakervaring. Heb je al jarenlang geen koekjes meer gebakken? Dan is starten met fondantstempels in combinatie met koekdeeg misschien niet zo’n goed idee.
Het is belangrijk om controle te hebben over je vormhoudende koekdeeg. Start daarom eerst met koekstempels, om dat gevoel te krijgen. Oefen eens met koekstekers. Komt je hartvormige koekje met een hele andere vorm uit de oven? Werk dan eerst weer aan je koekdeeg skills.
2. Kies een eenvoudige fondantstempel
Ga je voor het eerst koekdeeg bewerken met een fondantstempel? Kies dan een eenvoudige stempel om mee te beginnen. Een fondantstempel met grote, ronde vormen is gemakkelijker in gebruik dan eentje met dunne, fijne lijntjes en hoekjes. Daarbij is de kans groot dat deze details vervagen tijdens het bakken van je koekdeeg. Ook wordt het deeg daarbij meer uit elkaar gedrukt en ontstaat er een oneffen oppervlakte.
Start daarom met een eenvoudige vorm, kies bijvoorbeeld deze schattige madelief stempelset of onze XL fondantstempel met mondjes patroon.
3. Dust de fondantstempel in met meel
Heb je een mooie fondantstempel uitgekozen? Dust de stempel dan eerst goed in met meel of bloem. Leg wat meel op je stempel en klop deze daarna uit. Gebruik de fondantstempel daarna pas met koekdeeg. Zo voorkom je dat de stempel aan het deeg blijft plakken.
Zelf werk ik graag met een grote zachte borstel voor het dusten van de fondantstempel.
4. Werk voorzichtig
Het is zover: je gaat je koekstempel in het deeg drukken. Doe dit heel voorzichtig en beweeg de fondantstempel lichtjes heen en weer. Zo vult de stempel zich goed met het deeg. Wanneer je dit te hard doet, is de kans groot dat je het deeg scheurt. Werk daarom rustig en voorzichtig. Fun fack: Dit is dus precies het omgekeerde van hoe je een fondantstempel met fondant gebruikt.
5. Volg de wijzers van een klok
Zijn alle hoeken van de fondantstempel goed gevuld met deeg? Haal de stempel dan voorzichtig in een draaiende beweging omhoog, zodat het deeg vanaf één kant loslaat. Denk daarbij aan het volgen van de wijzers van een klok.
6. Koekjes koelen
Heb je alle koekjes gestempeld? Top! Voor een goed resultaat is het belangrijk dat je de gestempelde, rauwe koekjes goed koelt. Leg de koekjes daarvoor zo’n 30 minuten in je koelkast of vriezer. Schuif de koekjes na het koelen vervolgens meteen in de voorverwarmde oven.
7. Maak je koekjes niet te dun
Wil je het jezelf gemakkelijk maken? Maak je koekjes dan vooral niet te dun! Hoe dikker de koekplak, hoe eenvoudiger het is om te stempelen. Dun koekdeeg scheurt veel sneller wanneer je de stempel loshaalt.
Heb je nog wat moeite met het stempelen van je koekdeeg? Probeer het dan dus eens opnieuw met dikker deeg.
8. Geniet!
Ieder bakproject vraagt om geduld én plezier. Lukt het even niet zoals je wilt? Dat geeft helemaal niets! Probeer het vol goede moed opnieuw en houd het leuk voor jezelf. Plezier hebben in wat je doet, is het allerbelangrijkste.
Heb je nog vragen over het werken met fondantstempels in koekdeeg, of wil je meer weten over het decoreren van koekjes? Stel je vragen dan gerust onder deze blogpost.
Producten uit dit artikel
Wil je het zelf ook gaan proberen? Ga dan aan de slag met onderstaande producten.