Koekatelier_logo_300
Koekatelier-logo-groen-wit
  • Collectie
    • Speciale gelegenheden
      • Baby
      • Verjaardag
      • Diploma
      • Trouwen & verloven
      • Nieuwe woning
    • Feestdagen/seizoenen
      • Lente
      • Zomer
      • Valentijn
      • Pasen
      • Koningsdag
      • Suikerfeest
      • Moederdag
      • Vaderdag – NIEUWE COLLECTIE
    • Thematisch
      • Bohemien
      • Dieren
      • Eten
      • Leraren bedankjes en school
      • Magie en sprookjes
      • Ruimte
      • Stoer
      • Sport
      • Verkeer
    • Teksten, letters, nummers en woorden
      • Woorden
      • Letterset
      • Cijfers
    • Decoreer en bak accessoires
    • Patronen
  • Producten
    • Koekstempel
    • Koekstempel en steker
    • POPstempel
    • Popstempel en steker
    • Mini stempels
    • Uitstekers
    • Letterset
    • Decoreer en bak accessoires
  • Maatwerk
  • Blog
  • Over ons
  • Contact
Menu
  • Collectie
    • Speciale gelegenheden
      • Baby
      • Verjaardag
      • Diploma
      • Trouwen & verloven
      • Nieuwe woning
    • Feestdagen/seizoenen
      • Lente
      • Zomer
      • Valentijn
      • Pasen
      • Koningsdag
      • Suikerfeest
      • Moederdag
      • Vaderdag – NIEUWE COLLECTIE
    • Thematisch
      • Bohemien
      • Dieren
      • Eten
      • Leraren bedankjes en school
      • Magie en sprookjes
      • Ruimte
      • Stoer
      • Sport
      • Verkeer
    • Teksten, letters, nummers en woorden
      • Woorden
      • Letterset
      • Cijfers
    • Decoreer en bak accessoires
    • Patronen
  • Producten
    • Koekstempel
    • Koekstempel en steker
    • POPstempel
    • Popstempel en steker
    • Mini stempels
    • Uitstekers
    • Letterset
    • Decoreer en bak accessoires
  • Maatwerk
  • Blog
  • Over ons
  • Contact
koekatelier-logo
Cart
  • Collectie
    • Speciale gelegenheden
      • Baby
      • Verjaardag
      • Diploma
      • Trouwen & verloven
      • Nieuwe woning
    • Feestdagen/seizoenen
      • Lente
      • Zomer
      • Valentijn
      • Pasen
      • Koningsdag
      • Suikerfeest
      • Moederdag
      • Vaderdag – NIEUWE COLLECTIE
    • Thematisch
      • Bohemien
      • Dieren
      • Eten
      • Leraren bedankjes en school
      • Magie en sprookjes
      • Ruimte
      • Stoer
      • Sport
      • Verkeer
    • Teksten, letters, nummers en woorden
      • Woorden
      • Letterset
      • Cijfers
    • Decoreer en bak accessoires
    • Patronen
  • Producten
    • Koekstempel
    • Koekstempel en steker
    • POPstempel
    • Popstempel en steker
    • Mini stempels
    • Uitstekers
    • Letterset
    • Decoreer en bak accessoires
  • Maatwerk
  • Blog
  • Over ons
  • Contact

9.9

114 klantbeoordelingen
Search
Close
Cart

8 tips voor het bewerken van koekdeeg met POPstempels

Als je koekjes gaat decoreren is het handig om te werken met koekstempels. Je hebt de keuze uit emboss koekstempels en POPstempels. Met embossers druk je een tekst of afbeelding in het koekje. Met POPstempels druk je juist het fondant of koekdeeg om de tekst of afbeelding weg, zodat de afdruk uit het koekje lijkt te ‘poppen’.

 

Wil je graag aan de slag met POPstempels? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. In deze blogpost vertel ik je daar meer over.

Werken met POPstempels

POPstempels worden voornamelijk gebruikt met fondant. Dat komt omdat fondant dunner en elastischer is dan koekdeeg, waardoor je het makkelijker kunt verwerken met een koekstempel. Het bewerken van koekdeeg met een POPstempel is niet onmogelijk, maar vraagt wel om wat meer ervaring.

Daarom zie je in de webshop bij alle POPstempels vermeld staan dat ze niet geschikt zijn voor koekdeeg. Dat is vooral bedoeld om startende koekenbakkers niet teleur te stellen. Heb je al wat meer ervaring in het bakken en decoreren van koekjes? Dan kun je zeker aan de slag met POPstempels in koekdeeg. Ik help je graag op weg met 7 tips.

1. Bezint eer gij begint

Denk goed na over wat je precies wilt doen. Kijk daarbij eerlijk naar je eigen bakervaring. Heb je al jarenlang geen koekjes meer gebakken? Dan is starten met POPstempels in combinatie met koekdeeg misschien niet zo’n goed idee.

Het is belangrijk om controle te hebben over je vormhoudende koekdeeg. Start daarom eerst met emboss stempels, om dat gevoel terug te krijgen. Oefen eens met koekstekers. Komt je hartvormige koekje met een hele andere vorm uit de oven? Werk dan eerst weer aan je koekdeeg skills.

Wil je meer leren over het bakken van koekjes of ben je opzoek naar een koekdeeg wat licht knapperig is én zijn vorm behoud? Download dan het e-book De 11 meest gemaakte fouten tijdens het koekenbakken. Hierin geef ik veel tips over het maken van vormvaste koekjes. Na het lezen en in de praktijk brengen van deze tips, ben je dan misschien klaar voor de volgende stap.

2. Kies een eenvoudige POPstempel

Ga je voor het eerst koekdeeg bewerken met een POPstempel? Kies dan een eenvoudige stempel om mee te beginnen. Een POPstempel met grote, ronde vormen is gemakkelijker in gebruik dan eentje met dunne, fijne lijntjes en hoekjes. Daarbij is de kans groot dat deze details vervagen. Ook wordt het deeg daarbij meer uit elkaar gedrukt en ontstaat er een oneffen oppervlakte.

Start daarom met een eenvoudige vorm, kies bijvoorbeeld deze schattige madelief stempelset of onze XL POPstempel met mondjes patroon.

koekjes-in-de-vorm-van-madeliefjes-koekatelier
hartjes-patroon-klein-XLPOP-koekstempel-Koekatelier

3. Dust de POPstempel in met meel

Heb je een mooie POPstempel gekozen? Dust de stempel dan eerst goed in met meel. Leg wat meel op je koekstempel en klop deze daarna uit. Gebruik de POPstempel daarna pas met koekdeeg. Zo voorkom je namelijk dat de stempel aan het deeg blijft plakken.

 

Zelf werk ik graag met een grote zachte borstel voor het dusten van de koekstempel.

bloem-op-popstempel
popstempel-dusten-met-bloem-koekatelier
popstempel-dusten-met-bloem-koekatelier

4. Werk voorzichtig

Het is zover: je gaat je koekstempel in het deeg drukken. Doe dit heel voorzichtig en beweeg de POPstempel lichtjes heen en weer. Zo vult de stempel zich goed met het deeg. Wanneer je dit te hard doet, is de kans groot dat je het deeg scheurt. Werk daarom rustig en voorzichtig.

popstempel-op-koekdeeg-drukken-koekatelier

5. Volg de wijzers van een klok

Zijn alle hoeken van de POPstempel goed gevuld met deeg? Haal de koekstempel dan voorzichtig in een draaiende beweging omhoog, zodat het deeg vanaf één kant loslaat. Denk daarbij aan het volgen van de wijzers van een klok.

popstempel-van-koekdeeg-af-koekatelier
deeg-uitsteken-met-koeksteker-koekatelier

6. Koekjes koelen

Heb je alle koekjes gestempeld? Top! Voor een goed resultaat is het belangrijk dat je de gestempelde, rauwe koekjes goed koelt. Leg de koekjes daarvoor zo’n 30 minuten in je koelkast of vriezer. Schuif de koekjes na het koelen vervolgens meteen in de voorverwarmde oven.

7. Maak je koekjes niet te dun

Wil je het jezelf gemakkelijk maken? Maak je koekjes dan vooral niet te dun! Hoe dikker de koekplak, hoe eenvoudiger het is om te stempelen. Dun koekdeeg breekt veel sneller wanneer je de stempel loshaalt.


Heb je nog wat moeite met het stempelen van je koekdeeg? Probeer het dan dus eens opnieuw met dikker deeg.

8. Geniet!

Ieder bakproject vraagt om geduld én plezier. Lukt het even niet zoals je wilt? Dat geeft helemaal niets! Probeer het vol goede moed opnieuw en houd het leuk voor jezelf. Plezier hebben in wat je doet, is het allerbelangrijkste.

Heb je nog vragen over het werken met POPstempels in koekdeeg, of wil je meer weten over het decoreren van koekjes? Stel je vragen dan gerust onder deze blogpost.

Favoriete producten uit dit artikel

Wil je het zelf ook gaan proberen? Ga dan aan de slag met onderstaande producten. 

  • POPstempel – Mondjes patroon

    €17,95 (incl. btw) €14,83 (excl. btw)
    Nu kopen
  • POPstempel en steker – Madeliefjes

    €22,50 (incl. btw) €18,60 (excl. btw)
    Nu kopen
  • Borstel duo

    €9,50 (incl. btw) €7,85 (excl. btw)
    Nu kopen
Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over dit artikel

04-03-2022
door Ilza
in Tips

In dit artikel

In dit artikel
Dit is een blog van

Ilza

Meer van  

Ilza

De baksels van Mattil
Koekatelier in Bram Magazine
Omrekentabellen voor koekenbakkers
Koekjes bakken met kinderen
Nieuw logo voor Koekatelier

Nog vragen?

Stuur ons dan gerust een bericht!

Stuur een bericht

Word nu Koekatelier member!

Ontvang exclusieve aanbiedingen, een kijkje achter de schermen, tips & tricks en veel meer

Klantenservice
  • Bestellen
  • Betalen
  • Levertijd en verzendkosten
  • Retourneren
  • Veelgestelde vragen
  • Garantie en klachten
  • Cookiestatement Koekatelier
  • Algemene voorwaarden
Menu
  • Bestellen
  • Betalen
  • Levertijd en verzendkosten
  • Retourneren
  • Veelgestelde vragen
  • Garantie en klachten
  • Cookiestatement Koekatelier
  • Algemene voorwaarden
Contact

Koekatelier
Afrikaanderstraat 28
5025HR, Tilburg

Mail: ilza@koekatelier.nl
App: 06-46244253

KvK nummer: 78626528
BTW: NL003355237B10

Klanten beoordelen
Koekatelier met een

9.9

American Express
Bancontact
Klarna
Maestro
Mastercard
Visa
Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

mooie website?

Facebook Instagram Pinterest