Wij koekenbakkers willen nog wel eens een nieuw koekrecept uitproberen. Ik denk dat ik daar niet alleen in ben… De ene keer zie ik een veelbelovend recept van iemand in Australië, dan weer Amerika, of wat dichter bij huis. In Engeland komen soms ook recepten voorbij van koekjes waar ik spontaan van ga watertanden. Maar… iedereen gebruikt andere gewichten en temperaturen. Om het bakken van deze koekrecepten makkelijker te maken heb ik een aantal omrekentabellen voor je gemaakt. Print ze uit en stop ze bij je koekrecepten om snel te weten wat je moet doen. Zo voorkom je eventuele omrekenfoutjes. Koekjes bakken was nog nooit zo gemakkelijk!
Temperatuur
In het ene land werken ze meer met gasovens, in het andere land is de elektrische oven de norm en dan heb je ook nog graden Celsius en Fahrenheit… Het is vaak een gedoe om dit even snel om te rekenen. Om je hierbij te helpen heb ik een tabelletje gemaakt waarin de meest gebruikte oventemperaturen zijn omgerekend. Doe er je voordeel mee!
Conventioneel (Celsius) |
Hete lucht |
Gas |
Fahrenheit |
100 |
80 |
¼ |
225 |
120-130 |
100 |
½ |
250 |
140 |
110-120 |
1 |
275 |
150 |
130-140 |
2 |
300 |
160 – 170 |
130-150 |
3 |
325 |
180 |
150-160 |
4 |
350 |
190 |
160-170 |
5 |
375 |
200 |
170-180 |
6 |
400 |
220 |
190-200 |
7 |
425 |
230 |
200-210 |
8 |
450 |
240 |
210-220 |
9 |
475 |
Gewichten van de meest gebruikte ingrediënten voor het bakken van koekjese
Naast de temperatuur van de oven is het minstens zo belangrijk om de juist de hoeveelheden aan ingrediënten te gebruiken. Bakken is chemie, wetenschap, en komt daardoor (vaak) op de gram nauwkeurig.
Hieronder vind je van de meest gebruikte ingrediënten om koekjes te bakken de meest gebruikte hoeveelheden per maateenheid. Ik heb de natte en droge ingrediënten voor je gegroepeerd zodat je ze nog sneller op zoekt.
Bloem (niet zelfrijzend)
Gram of Milliliter |
Cups |
Ounces |
15 |
1/8 |
0.6 |
30 |
1/4 |
1.1 |
40 |
1/3 |
1.5 |
45 |
3/8 |
1.7 |
65 |
1/2 |
2.2 |
80 |
5/8 |
2.8 |
85 |
2/3 |
2.9 |
95 |
3/4 |
3.3 |
110 |
7/8 |
3.9 |
125 |
1 |
4.4 |
Fijne kristalsuiker
Gram of Milliliter |
Cups |
Ounces |
30 |
1/8 |
1 |
55 |
1/4 |
2 |
75 |
1/3 |
2,5 |
115 |
1/2 |
4 |
150 |
2/3 |
5,3 |
170 |
3/4 |
6 |
225 |
1 |
8 |
Bakkers poedersuiker
Gram of Milliliter |
Cups |
Ounces |
15 |
1/8 |
0.4 |
25 |
1/4 |
0.9 |
35 |
1/3 |
1.2 |
50 |
1/2 |
1.3 |
65 |
2/3 |
2.4 |
75 |
3/4 |
2.6 |
120 |
1 |
3.5 |
Cacao poeder
Gram of Milliliter |
Cups |
Ounces |
15 |
1/8 |
0.4 |
25 |
1/4 |
0.9 |
35 |
1/3 |
1.2 |
50 |
1/2 |
1.3 |
65 |
2/3 |
2.4 |
75 |
3/4 |
2.6 |
100 |
1 |
3.5 |
Boter
Gram of Milliliter |
Cups |
Ounces |
30 |
1/8 |
1 |
55 |
1/4 |
2 |
75 |
1/3 |
2.6 |
85 |
3/8 |
3 |
115 |
1/2 |
4 |
140 |
5/8 |
5 |
150 |
2/3 |
5.3 |
170 |
3/4 |
6 |
195 |
7/8 |
6.9 |
225 |
1 |
7.9 |
Monchou
Gram of Milliliter |
Cups |
Ounces |
30 |
1/8 |
1 |
55 |
1/4 |
2 |
75 |
1/3 |
2.6 |
85 |
3/8 |
3 |
115 |
1/2 |
4 |
140 |
5/8 |
5 |
150 |
2/3 |
5.3 |
170 |
3/4 |
6 |
195 |
7/8 |
6.9 |
225 |
1 |
7.9 |
Vloeistoffen zoals melk, water en vanille-extract
Milliliter |
Cups |
Ounces |
30 |
1/8 |
1 |
60 |
1/4 |
2 |
80 |
1/3 |
3 |
125 |
1/2 |
4,5 |
160 |
2/3 |
5,5 |
180 |
3/4 |
6,5 |
250 |
1 |
9 |
Ik hoop dat je iets hebt aan bovenstaande tabellen. Mocht je nog een ingrediënt missen wat je vaak gebruikt. Laat het hieronder weten.
Gebruik je de tabellen regelmatig, stuur mij dan gerust een berichtje om hem als pdf te ontvangen zodat je hem makkelijk uit kan printen en in je recepten map of keukenlade kan bewaren.
Laat hieronder weten wat je van de tabellen vindt.
Liefs,
Ilza