De baksels van: Ilza
In deze rubriek komen diverse (koeken)bakkers aan het woord over hun eigen verhalen en creaties om jou op ideeën te brengen en te laten zien dat we allemaal prachtige koekjes kunnen bakken. En hoe kan het ook anders: ik trap deze rubriek zelf af. Zoals je weet heb ik inmiddels duizenden koekjes gebakken, dus er zit zeker iets leuks tussen om met je te delen.
1. Hoe ben je begonnen met bakken?
Ik, Ilza, ben eigenaresse van Koekatelier en begon in 2019 met het bakken en decoreren van royal icing koekjes. Deze hobby pakte ik op toen ik met een paniekstoornis thuis kwam te zitten en op Youtube een filmpje zag van iemand die een fantastisch mooi bloemenkoekje decoreerde. Om de tijd te doden begon ik met bakken. Al snel merkte ik dat dit mij toen hielp de stress onder controle te krijgen en de rust in mijzelf terug te vinden. Koekatelier is daarna ontstaan vanuit passie, nieuwsgierigheid en heel veel liefde voor zowel het bakkersvak als de liefde voor techniek. Omdat ik jou graag wil inspireren en aanmoedigen om zelf de mooiste koekjes te bakken en eventuele beslommeringen van het dagelijkse leven te kunnen vergeten, heb ik deze nieuwe rubriek ‘De baksels van…’ in het leven geroepen.
2. Voor welke gelegenheid bak je het liefst?
Ik vind alle gelegenheden leuk, maar maak het liefste mooie koekjes met bloemen. Daardoor zijn trouwerijen en verjaardagen voor dames vaak mijn favoriete gelegenheid.
3. Wat vind je het leukste aan bakken?
Ik vind het decoreren van de koekjes het leukste, omdat je dan het eindresultaat begint te zien. Ook het deeg zelf maken behoort tot mijn favoriete bezigheid. Het geluid van de mixer en het uitrollen van het deeg vragen voldoende concentratie om met niks anders bezig te kunnen zijn.
4. Wat vind je het minst leuk aan bakken?
Afwassen natuurlijk! Het is niet voor niets dat ik een manier gebruik waarbij mijn keuken niet ontploft tijdens het bakken. Die tip deel ik met je in het e-book De 11 meest gemaakte fouten tijdens het koekenbakken.
5. Welke tip heeft jou echt geholpen om jouw baksels er zo mooi uit te laten zien?
Eerst stempelen, dan steken. Zowel bij koekdeeg als fondant. Op die manier vervormt het koekje/het fondant niet meer en heb je mooie strakke, passende buitenlijnen. Plus, je kan beter zien of je de steker op de juiste plek zet als je deze over het al gestempelde deeg legt.
6. Wat is jouw grootste bakblunder ooit?
De boel zo hard aan laten branden dat de koeken verkoold uit de oven kwamen… oeps!
8. Welk thema/soort koekjes zou je heel graag nog eens willen maken?
Ik zou nog heel graag eens een Alice in Wonderland koekenset willen maken.
9. Wat is jouw favoriete product?
Mijn favoriete product is de kleine fondant roller. Die is licht en werkt daardoor fijn met POPstempels. Hij zorgt ervoor dat fondant, maar ook koekdeeg niet blijven plakken aan mijn roller. Uiteraard heb ik ook favoriete stempels en stekers. Onder de stekers is het nonchalante hart mijn favoriet, maar ook zeker die van mijn klanten.
Credits:
Foto’s: Nicole den Harder
Baksels: Ilza Keeman