Met sommige bakkers spendeer ik bij maatwerk aanvragen een tijdje op Instagram om met snel schakelen tot een goede stempel te komen. Zodra je dat 1 a 2x met elkaar hebt gedaan begin je elkaar goed te begrijpen en kan ik redelijk inschatten wat er een volgende keer gewenst wordt. Elisa is ÊÊn van die bakkers waar er zo een connectie mee is. Korte berichtjes, snel schakelen, en een foto van prachtige koekjes als kroon op iedere samenwerking.Â
Elisa maakt de prachtigste koekjes voor bruiloften maar werkt ook regelmatig voor grote merken en bekende namen. Ben je nieuwsgierig hoe zij over koekenbakken denkt? Lees het korte interview hieronder.Â
1. Hoe ben je begonnen met bakken?
De eerste keer dat ik een taart bakte was voor de verjaardag van mijn moeder. Ik ben half Italiaans en lekker eten en koken hoort daarbij, alleen bakken kon ik niet. Toen ik bezig was met de taart voor mijn moeder merkte ik dat dit iets was waar ik niet alleen mijn passie voor koken maar ook mijn creativiteit in kwijt kon. Toen ik dit deelde op instagram kreeg ik al snel veel leuke reacties en na een maand non-stop youtube filmpjes over taarten te kijken is Elisabeth & Valentijn ontstaan.
3. Wat vind je het leukste aan bakken?
Voor mij is het leukste aan bakken dat ik er mijn creativiteit in kwijt kan en echt mooie dingen mag maken. Zo werk Ik bijvoorbeeld heel graag met echte bloemen en andere fijne mooie details wat een bestelling echt een feestje maakt. Het andere wat ik leuk vind aan mijn werk en dus aan het bakken is dat klanten in de meeste gevallen iets bestellen omdat ze iets te vieren hebben, en hoe mooi is het dat ik daar een deel van mag uit maken.
4. Wat vind je het minst leuk aan bakken?
Het minst leuke vind ik de afwas, haha. Ik kan behoorlijk chaotisch zijn, zeker wanneer ik stress heb, dan moet ik tegen mezelf echt zeggen om de keuken netjes te houden omdat anders de keuken een grote bende wordt en ik nog chaotischer.
5. Welke tip heeft jou echt geholpen om jouw baksels er zo mooi uit te laten zien?
Er zijn een hele boel tips waar ik veel aan heb gehad maar dit zijn twee algemene waar ik elke dag nog wat aan heb: oefenen, oefenen, oefenen en de tijd nemen. Om ergens goed in te worden moet je nou eenmaal veel vlieguren maken, en als je iets veel doet word je vanzelf beter. En bij baksel is het heel belangrijk dat je ook echt de tijd neemt. Laat het afkoelen, uitharden, opkloppen, opstijven, of juist helemaal smelten. Met haast in de keuken krijg je misbaksels.
6. Wat is jouw grootste bakblunder ooit?
Ik ben dyslectisch en ik heb wel eens een hele hoop koekjes gemaakt waarbij ik pas toen ik het fondant had gestempeld en geplakt op de koekjes door dat ik een woord verkeerd had gespeld. Alle koekjes moest ik dus opnieuw doen midden in de nacht.. Voortaan check ik de teksten altijd 3x na voordat ik het stempel.
7. Op welke koekjes die je gemaakt hebt, ben je het meest trots?
Uhmm, lastige. Er zijn heel veel koekjes die ik echt geweldig vind. Maar ik denk dat het toch koekjes zijn die ik in opdracht voor een grote klanten mag maken. Zoals de koekjes voor Olcay Gulsen Beauty waarbij ik de foundation flesjes van hun inclusieve lijn heb na gemaakt, van licht tot donker. Het eindresultaat is prachtig en voelt toch al als een hele eer als ze je daarvoor vragen en al helemaal als je ze vervolgens in de stories van Patty Brard voorbij ziet komen.
8. Welk thema/soort koekjes zou je heel graag nog eens willen maken?
Ik denk graag bloemen! Zoals ik al zei ben ik echt een bloemen fan en eigenlijk heb ik nog maar heel weinig bloemen koekjes gemaakt dus dat lijkt me wel leuk om een keer echt wat moois voor te bedenken.
9. Wat is jouw favoriete product?
Ik denk dat je deze wel kan raden. Volgens mij bestel ik elke maand zeker wel een op maat gemaakte stempel met een logo van een merk of dergelijk. Echt zo fijn dat dat kan en dat je altijd zo mee denkt met wat de beste opties zouden zijn!