De baksels van: Mixed and baked
“Kan jij ook een XXL fondant stempel maken?” was de vraag waarmee ons gesprek begon. Suzanne zat in een pittige transitie van hobbybakker naar ondernemer en oh boy, wat had ze een hoop toffe ideeën waar ik ook lekker mijn creativiteit in kwijt kon.
Inmiddels maakt ze met Mixed and Baked de mooiste koekjes, taarten en andere sweets voor iedereen die bij haar bestelt. Suzanne heeft in een rap tempo heel veel geleerd over het bakkersvak en deelt in dit artikel haar ervaringen. Lees je mee?
1. Hoe ben je begonnen met bakken?
Al sinds vroeger vond ik het altijd onwijs leuk om met mijn moeder mee in de keuken te helpen.
En met haar heerlijke kookkunsten heeft ze mij en mijn zusje absoluut aangestoken. Al mijn hele leven lang vind ik het heerlijk om te koken en te bakken en nieuwe dingen uit te proberen, en bak ik nu nog regelmatig met mijn moeder en zusje wat lekkers. Sinds 8/9 maanden geleden ben ik eigenlijk pas echt begonnen met bakken. En eerlijk? Wat geniet ik daarvan! Door veel tutorials en baktips te lezen en te bekijken, ben ik begonnen. Zowel taarten, als koekjes, 2D en 3D , als meerdere soorten sweets die ik aanbied.
Eigenlijk heb ik in die korte periode gemerkt dat ik hier heel gelukkig van werd, en ik eindelijk… EINDELIJK hét had gevonden waar ik mijn fulltime baan van wilde maken. Hoe leuk is het dat je van je passie je werk mag maken?
Sindsdien heel hard gewerkt om mijn bedrijf Mixed and Baked op te starten en nu sinds een 1,5 maand heb ik me ingeschreven bij de KVK: (Hell Yeah!!) en richt ik me nu dus volledig op mijn bedrijf en de toekomst hierin.
2. Voor welke gelegenheid bak je het liefst?
Als ik heel eerlijk ben, heb ik echt een zwak voor feestdagen/thematische dagen zoals: Pasen, Moederdag, Vaderdag, Halloween, Sinterklaas, KERST (favoriet), valentijn etc etc. hier maak je me heel blij mee! I mean…Die koekstempels! En mijn creativiteit kan dan alle kanten op, ja, waanzinnig vind ik dat. Een heerlijke sweetbox, een leuke thema taart of een hele set gaaf gedecoreerde koekjes. Daar kan je me echt heel blij mee maken.
3. Wat vind je het leukste aan bakken?
Dat ik mijn creativiteit kwijt kan en elke keer opnieuw weer nieuwe designs mag bedenken, wat is er nou niet leuk aan decoreren? Daar gaat toch wel mijn meeste energie naartoe. Dit is voor mij absoluut het leukste om te doen. En daarbij natuurlijk de reacties van de klanten als ze hun bestelde taart/koekjes/sweets komen ophalen. Ja die reactie dat doet het hem voor mij, dat is de reden waarom ik doe wat ik doe.
4. Wat vind je het minst leuk aan bakken?
Oh, deze is heel makkelijk! Afwassen hahaha… als ik ergens een hekel aan heb dan is het afwassen. We hebben een vaatwasser hoor maar de meeste dingen mogen er toch niet in wat bak-gerelateerd is, dus vandaar. Maar nou moet ik wel zeggen, dat mijn lieve vriend mij enorm vaak helpt met de afwas, wat echt top is! Ben hem daar heel dankbaar voor.
Verder kan het me enorm dwars zitten als iets niet helemaal lukt of gaat zoals ik het voor ogen had… perfectionisme is niet altijd even makkelijk, maar daar leg ik me dan uiteindelijk ook bij neer en dan zorg ik ervoor dat het op een andere manier wordt opgelost.
5. Welke tip heeft jou echt geholpen om jouw baksels er zo mooi uit te laten zien?
Geduld, haha dit is wel een goede voor mij. En ik was heel blij met jouw koekrecept, dat je dus koekjes eerst moet koelen. Ik vries ze dan even en dan plaats ik ze gelijk in de oven, zodat ze niet uitlopen. Ook een keer advies gekregen om goede bakmatten te gebruiken, dan krijg je ook mooi die ruitjes aan de onderkant en minder luchtbellen. Goed koelen over het algemeen met wat je dan ook maakt. Is denk ik de beste tip die ik heb gehad.
6. Wat is jouw grootste bakblunder ooit?
Hmm, niet koelen, dan krijg je een soort van totaal niet lijkende vorm..
Oh, en de tijd vergeten in te stellen in de oven, dus kwamen ze er totaal verbrand uit, ook heel fijn. Hup de vuilnisbak in!
En ik heb in het begin vaak geprobeerd de fondant stempel op het fondant te drukken waarbij het heel vaak mis ging en het er niet mooi op kwam of niet duidelijk genoeg. Totdat ik van jou de tip kreeg om de fondant op de stempel te leggen en er even overheen te rollen.. en guess what? Geen pijnlijke schouders en handen meer en een hele duidelijke en mooie print op mijn koekjes.
7. Op welke koekjes die je gemaakt hebt, ben je het meest trots?
Op mijn Kerstkoekjes, die waren echt 3D met two tone en meerdere kleuren, ook echt enorm veel werk maar waanzinnig leuk om te doen! En de bloemen set koekjes die je hierbij gevoegd ziet, dit vind ik zo een leuk thema en kan je eindeloos mee variëren.
8. Welk thema/soort koekjes zou je heel graag nog eens willen maken?
Paaskoekjes, ik heb hiervoor al zoveel leuks gezien.. dit gaat er zeker nog komen! maar dan in 2024. En ik wil heel graag nog een keer een set koekjes maken in een ‘boerderij en circus thema’ te leuk!
En ik wacht natuurlijk nog op mijn 1e bruidskoekjes die ik mag verzorgen.. dat vind ik heel spannend en super leuk tegelijk.
Ook wil ik nu wat meer met smaken gaan variëren die je aan de koekjes kan geven, hier ben ik momenteel lekker mee aan het experimenteren.
9. Wat is jouw favoriete product?
Mijn absolute favoriet: de madeliefjes set! Deze vind ik echt waanzinnig, en je kan er zoveel kanten mee op, en je kan er helemaal je eigen draai aan geven. Dit is zowel leuk op taarten, als op sweets (cakesicles) als op je koekjes natuurlijk. En buiten deze set, ben ik dus helemaal verliefd op de patronen, en dan heb ik het met name over: de pioenroos patroon!! Deze is wat mij betreft echt liefde op het eerste gezicht.