O nee! Je hebt de mooiste koekjes gemaakt, maar zodra ze een paar minuten in de oven zitten, loopt het beslag helemaal uit en worden de koekjes één grote brei. Wat kun je doen om dit te voorkomen? Wij zetten de meest voorkomende oorzaken op een rijtje:
Je deeg is te zacht
Maak je koekjes met boter in het recept? Dan is het verstandig om het deeg eerst hard te laten worden in de koelkast. Hoe langer je het deeg laat koelen, hoe mooier het eindresultaat. Het beste is om het deeg een nachtje te laten koelen. Doordat de boter weer hard is geworden, houdt het koekje beter zijn vorm in de oven. Je koekje is al aan het garen terwijl de boter nog niet helemaal gesmolten is in de oven. Hierdoor kan hij zijn vorm niet meer verliezen.
Je gebruikt teveel boter
Het gebruik van teveel boter vergroot ook de kans dat je koekje uitloopt in de oven. Gebruik dus niet meer boter dan in het recept staat aangegeven. Heb je het idee dat je deeg teveel boter bevat? Voeg dan wat extra bloem toe ter compensatie.