Makkelijk en snel werken met Koekatelier producten
Tof dat je aan de slag gaat met één van onze producten. Of je nu een Koekstempel, fondantstempel, uitsteker of mini stempel in je handen hebt. Op deze pagina vindt je alle basis informatie per product type zodat je snel en met plezier aan het bakken kan.
Al onze producten worden met zorg door Ilza ontworpen en vervaardigd. Heb je vragen over je product, kom je ergens niet uit? Mail dan naar info@koekatelier.nl.
Koekstempels
Klik op de instructie video (met geluid) om te zien hoe je onze koekstempels gebruikt met fondant.
Gebruik
Onze (emboss) Koekstempel is zowel te gebruiken zonder, als met fondant.
Tover kale koekjes om tot prachtige lekkernijen door simpel weg met beleid de koekstempel 1 a 2mm in het koekdeeg te drukken. Na het stempellen steek je de koeken uit met een koeksteker naar keuze en bak je de koeken af in de oven.
Werk je liever met fondant? Bak dan eerst koeken af in de door jou gewenste vorm. Wanneer de koeken in de oven zitten kan je het fondant uitrollen. Druk de koekstempel met beleid 1mm in het fondant. Na het stempellen steek je de tekst met een door jou gekozen uitsteker uit het fondant. Wanneer de koeken uit de oven komen laat je ze afkoelen. Zodra ze goed afgekoeld zijn plak je de fondant op de koek met een klein drupje eetbare lijm.
Onderhoud
Koekstempels zijn bijna altijd gemaakt van acryl en daardoor lekker duurzaam. Je kan ze alleen met de hand afwassen. Dit doe je met een handwarm sopje en een drupje afwasmiddel.
Laat de stempels niet weken, leg ze niet in de zon en laat ze niet opdrogen maar droog ze even af. Na het schoonmaken berg je ze donker en op kamertemperatuur op zodat ze niet verkleuren of vervormen.
Fondantstempels
Gebruik
Onze (outboss) fondantstempel is te gebruiken met fondant. Alleen bakkers met veel ervaring kunnen sommige fondantstempels gebruiken met koekdeeg.
Het bewerken van fondant met een fondantstempel werkt zo:
- Bak eerst je koeken af in de door jou gewenste vorm.
- Wanneer de koeken in de oven zitten kan je het fondant uitrollen.
- Leg de stempel op het aanrecht met de gladde kant naar beneden.
- Leg het uitgerolde fondant op de stempel en rol er nogmaals overheen met de fondant roller. Pak de stempel met het fondant op en pel voorzichtig de stempel van het fondant.
- Steek het fondant uit met een uitsteker in de door jou gewenste vorm.
- Wanneer de koeken uit de oven komen laat je ze afkoelen.
- Zodra ze goed afgekoeld zijn plak je de fondant op de koek met een klein beetje water.
Wil je fondantstempels en koekstempels met elkaar combineren? Werk dan altijd eerst met de fondantstempel en gebruik pas daarna de Koekstempel.
Onderhoud
Fondantstempels zijn gemaakt van acrylaat en kunnen in de vaatwasser op een programma tot 70 graden celcius. Je hoeft ze dus niet persé met de hand af te wassen. Echter raad ik je wel aan om dat te doen, want je stempel blijft er wel langer mooi van.
Fondantstempels berg je na het schoonmaken donker en droog op.
Mini stempels
Gebruik
Onze mini stempels gebruik je met fondant. Ze zijn 31mm rond en daardoor perfect uit te steken met onze ronde 30mm steker. Deze schattige rondjes fondant met tekstjes en figuurtjes kan je met een beetje water op een mini koekje plakken.
De fondant schijfjes staan ook super leuk op allerlei andere sweets zoals een brownie of een cacksickle.
Het gebruik is eenvoudig: Je drukt de stempel in het fondant en steekt vervolgend de afbeelding/tekst uit met een koeksteker. Laat het fondant schijfje een paar uur drogen en plaats hem op je sweets.
Meer weten over het gebruik? Bekijk de Koekstempel instructie video bovenaan deze pagina. De mini stempels werken exact hetzelfde.
Onderhoud
Onze mini stempels hebben net als de koekstempels een handvat en zijn daardoor niet bestand tegen hitte. Je kan ze alleen met de hand afwassen. Dit doe je met een handwarm sopje en een drupje afwasmiddel.
Laat de stempels niet weken, leg ze niet in de zon en laat ze niet opdrogen maar droog ze even af. Na het schoonmaken berg je ze donker en op kamertemperatuur op zodat ze niet verkleuren of vervormen.
Uitstekers
Gebruik
Wanneer je het koekdeeg tot een plak in de door jouw gewenste dikte hebt uitgerold pak je een koeksteker. Deze duw je in het deeg en haal je er vervolgens weer uit. Het koekje in de juiste vorm leg je op een bakplaat.
Wil je fondant uitsteken? Zorg dan voor een licht ruwe ondergrond van bijvoorbeeld een snijplankje. Steek met de uitsteker de vorm uit fondant. Wil je een extra strakke vorm: Leg het uitgestoken fondant op het plankje. Zet de uitsteker weer over de vorm en draai met de steker over het plankje.
Onderhoud
Onze uitstekers zijn 3D geprint en daardoor niet bestand tegen hitte. Je kan ze alleen met de hand afwassen. Dit doe je met een handwarm sopje en een drupje afwasmiddel.
Laat de uitstekers niet weken, leg ze niet in de zon en laat ze niet opdrogen maar droog ze even af. Na het schoonmaken berg je ze donker en op kamertemperatuur op zodat ze niet verkleuren of vervormen.
Taart toppers
Gebruik
Side toppers (zonder steker) plak je met botercreme, fondant of royal icing tegen je taart.
Een topper met stekers prik je voorzichtig, met beleid, in je taart. Je kan de topper het beste bij de stekers pakken en dan in de taart duwen, i.p.v. op de bovenkant van de topper te drukken.
Let op: Werk voorzichtig met taarttoppers, en weet dat hoe dunner je de letters besteld, hoe fragieler de topper is.
Onderhoud
Toppers kan je na gebruik voorzichtig schoonspoelen en droog deppen met een theedoek.
Heb je een topper zonder stekers, dan kan je hem met secondelijm ergens op plakken om zo een ander item op te fleuren. Denk hierbij aan een koffertje, houten kist enzovoort.
De perfecte fondant koekjes leren bakken en decoreren?
Wil je meer leren over het perfecte koekje bakken? Ilza stap voor stap na doen en met het lekkerste recept werken wat ook mooi vorm vast blijft?
Bekijk dan voor meer informatie de online cursus fondant koekjes bakken en decoreren. Zo leer jij in een paar uurtjes vanuit je eigen keuken instagramable koekjes maken.