De baksels van Cookie Doos
Loraine was een van de eerste bakkers die mij vroeg of ik naast Koekstempels ook maatwerk uitstekers kon leveren. Hele specifieke, op de millimeter precies zodat zij ze met afbeeldingen kon decoreren. Deze baking queen begon net als mij, net voordat Corona uitbrak en groeide desondanks hard. Ik heb Loraine het schort van het lijf gevraagd om jou te inspireren met haar prachtige verhaal. Je leest het hieronder.
1. Hoe ben je begonnen met bakken?
Bakken doe ik al zo lang als ik mij kan herinneren. Als kind eerst voorzichtig met bakmixen uit de Supermarkt, maar langzamerhand verzamelde ik allerlei bakboeken waar ik recepten uit zocht om te proberen. Twee jaar geleden koos ik voor een carrièreswitch en maakte ik van mijn hobby mijn beroep. Met Cookie Doos ben ik nu een fulltime ‘koekenbakker’ en maak ik ook andere blij met mijn baksels.
2. Voor welke gelegenheid bak je het liefst?
Er zijn zoveel gelegenheden om voor te bakken dat het lastig kiezen is. Een maand nadat mijn webshop cookiedoos.nl live ging, ging Nederland in lockdown. Alle bruiloften en feestjes waar ik mijn koekjes al voor me zag liggen, gingen natuurlijk niet door. Daarvoor in de plaats ontstond vanzelf een nieuwe behoefte: een gepersonaliseerd koekje om met elkaar in contact te blijven. Er werden koekjes gestuurd naar opa’s en oma’s met foto’s van de kleinkinderen. Die reacties die ik daarop heb ontvangen waren heel bijzonder. Tegelijkertijd ben ik heel blij dat ik nu wel weer voor bruiloften, babyshowers en verjaardagen ‘aan de bak’ kan. Er zijn zoveel gelegenheden waar ik – door Corona – nog niet voor heb kunnen bakken, maar nu wel weer mogelijk zijn!
3. Wat vind je het leukste aan bakken?
Bakken is voor mij dé manier om tot rust te komen. Je bent bezig om een recept te volgen, ingrediënten af te wegen en netjes te werken. Omdat je zo bezig bent met wat je aan het bakken bent, raak je in een soort flow. Het voelt echt als een uitlaatklep, net als dat muziek maken of schilderen voor andere mensen ervoor zorgt dat je je hoofd kunt leegmaken. En het fijne is natuurlijk dat je na het bakken beloond wordt met een lekker resultaat. Dit deel ik het liefste met andere, samen genieten van je baksels is zoveel leuker!
4. Wat vind je het minst leuk aan bakken?
Het opruimen naderhand… Dat moment dat je je baksel in de oven schuift en dan pas realiseert dat je alles nog moet gaan schoonmaken. Dat is altijd wel een tegenvaller haha!
5. Welke tip heeft jou echt geholpen om jouw baksels er zo mooi uit te laten zien?
Pfoe! Dat is een goede vraag. Voordat mijn webshop live ging heb ik heel het internet afgezocht om de lekkerste en mooiste koekjes te maken. Ik heb talloze recepten uitgeprobeerd om te ontdekken wat het beste zou werken. Ik ging mij verdiepen in eetbare prints en struinde YouTube af voor video’s en tips. Je kunt uren blijven zoeken en informatie verzamelen, maar het beste is om op een gegeven moment gewoon aan de slag te gaan en feedback aan je omgeving te vragen. Dat doe ik nog steeds waardoor ik mijn koekjes kan blijven verbeteren.
6. Wat is jouw grootste bakblunder ooit?
De allereerste koekjes die ik ooit maakte waren totaal mislukt. Terwijl ik de woonkamer wachtte tot de koekjes gaar zouden zijn, schreeuwde mijn buurmeisje uit het raam dat de keuken vol rook stond. Met als resultaat: zwarte koekjes én een keuken die nog een tijdje stonk naar de rook. Oeps, wekkertje vergeten te zetten!
7. Op welke koekjes die je gemaakt hebt, ben je het meest trots?
Voor een bekend merk in dierenvoeding mocht ik onlangs ruim 7000 koekjes bakken. Veruit mijn grootste bestelling tot nu toe! Enorme zakken bloem, kilo’s suiker, bakken boter en dozen eieren stonden opgesteld in mijn keuken. Het was een enorme klus, maar met mede dankzij de hulp van vrienden en familie lukte het om alles op tijd te verzenden. Toen ik al die koekjes ingepakt voor mij zag liggen was ik onwijs trots dat het gelukt was!
8. Welk thema/soort koekjes zou je heel graag nog eens willen maken?
Dankzij Ilza kan ik van iedere vorm een koekje maken. Zo maakte ik al eens parfumkoekjes voor een Parfumerie, met een koekuisteker die Ilza maakte van het echte parfumflesje. Op dezelfde manier heb ik ook bananen, appels, peren, paprika’s en meer gekke vormen koekjes kunnen maken. Het lijkt mij heel tof om meer ‘echte’ producten om te gieten in een koekje. Met een eetbare afdruk van het product op het koekje kun je het dan bijna niet meer van echt onderscheiden. Alsof je een hap in een paprika neemt, terwijl het eigenlijk een koekje is. Zo kom je wel aan je dagelijkse portie groente en fruit, toch? 😉
9. Wat is jouw favoriete product?
De koekuitstekers op maat! Via de website kan ik eenvoudig een formaat kiezen, een afbeelding uploaden en Ilza maakt er een uitsteker van. En nog supersnel ook! Vaak heb ik de uitstekers binnen een paar dagen al in huis.