Wat zijn koekstekers, en wat kan je er mee?

Bijna dagelijks krijg ik vragen over koekstekers, koekstempels en alle variantie daarin. Omdat er zoveel mogelijk is kan het best verwarrend zijn. Wat heb ik nodig om koekjes te bakken? Wat zijn koekstekers? En moet ik daar dan nog dingen bij kopen om te beginnen met bakken? In dit artikel vertel ik je wat koekstekers zijn en hoe je ze kan gebruiken. 

Uitstekers

Het woord uitstekers, ook wel koekstekers genoemd, zegt het eigenlijk zelf al. Het zijn stekers waarmee je koekdeeg kan uitsteken. Hierdoor kan je de koekjes een mooie vorm geven. De meest bekende koeksteker is een rondje en de rechthoek met schubben rand. Denk maar eens terug aan een standaard biscuitje wat je vroeger bij de koffie of thee kreeg. Maar onze stekers kunnen iedere denkbare vorm hebben. Of je nu een hoed, een hond of een hijskraan wilt hebben, alles is mogelijk. 

Materiaal

Onze koekstekers maken we van een voedselveilige kunststof. Dit materiaal heet afgekort ‘PLA’ en is gemaakt uit biologische grondstoffen. Een milieuvriendelijk kunststof wat we via 3D printers verwerken tot alle gewenste vormen. 

Nu vraag jij je misschien af waarom we bij Koekatelier werken met kunststof en niet met RVS. Wan RVS is toch veel duurzamer? Dit heeft te maken met het aantal vormen wat er gemaakt moet worden. De RVS koekstekers worden alleen in grote oplages gemaakt omdat het productieproces daarvan erg kostbaar is. Om RVS te buigen tot de juiste vorm zijn grote machines nodig en speciale mallen voor iedere vorm. Door te werken met kunststof kunnen we enkele stuks maken zonder dat we daarbij mallen nodig hebben. Hierdoor is er een veel grotere vormvrijheid want met een printer kan je iedere gewenste vorm maken zonder dat je hier een mal voor nodig hebt.

Formaat en vorm

Wij maken koekstekers in alle formaten, van heel klein (2cm) tot XXL stekers (25cm) groot. En alle vormen kunnen we in elke gewenste maat maken. Dit kan alleen een contour zijn, maar de steker kan ook een holte bevatten of extra versteviging wanneer de steker groter wordt. Deze maken we door een brug te maken in de steker waarmee we de twee wandjes aan elkaar vast maken. Dit geeft stevigheid aan de steker en zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld een ) vorm kan maken met één keer steken, i.p.v. twee keer. 

Gebruiken van uitstekers

Om koekstekers optimaal te gebruiken zorg je ervoor dat je jouw koekdeeg plat uitgerold hebt in de voor jou gewenste dikte. Nadat je het deeg gekoeld hebt voor een paar minuten kan je de steker met je hand in het koekdeeg drukken. Haal de steker daarna omhoog en leg hem met het koekdeeg op de bakplaat. Druk met je vingers voorzichtig het deeg uit de steker. Dit kan je herhalen totdat je deeg op is. Wanneer je klaar bent met uitsteken spoel je de steker onder handwarm water af en droog je hem met de theedoek. Let er op dat onze koekstekers niet in de vaatwasser kunnen. Je kan ze ook niet laten weken, of in de zon leggen om te drogen. Alle warmte boven lichaamstemperatuur (zo rond de 37 graden Celsius) vervormt je steker. 

Inspiratie

Met koekstekers kan je allerlei koekjes bakken. Van zandkoekjes, tot glutenvrije koekjes en van hondenkoekjes tot koekjes voor je konijn. Maar heb je er ook aan gedacht dat je meer met deze uitstekers kan dan alleen koekjes bakken? Ook zoutdeeg of fimo klei zijn zachte materialen die je met koekstekers prima kunt bewerken tot bijvoorbeeld hangers voor in de kerstboom of unieke oorbellen. Wil je nu ook gaan beginnen met koekjes bakken? Kijk dan eens in de shop naar onze koekstekers.

Nonchalant hart XXL uitsteker (20cm)
Nonchalant hart XXL uitsteker (20cm)
Nonchalant hart XXL uitsteker (20cm)
Nonchalant hart XXL uitsteker (20cm)

Nonchalant hart XXL uitsteker (20cm)

€17,50
Kerstboom XXL (22x18cm)
Kerstboom XXL (22x18cm)

Kerstboom XXL (22x18cm)

€22,50

Word Koekatelier member

Word ook een insider en profiteer als eerste van nieuwe collecties, acties en waardevolle tips and tricks.

JOIN THE CLUB