Ilza's favoriete koekrecept

zoet, knapperig en een beetje bros

Veel van jullie vragen gaan over koekdeeg, en dat begrijp ik want wanneer je met vormen en stempels werkt wil je die vorm behouden hebben na het bakken. Iets wat echt niet vanzelfsprekend is want bij veel soorten koekjes mag het deeg tijdens het bakken van vorm veranderen. In dit artikel geef ik je het basis koekdeeg recept waar ik zelf ook mee begonnen ben. 

Smaak

De smaak is natuurlijk net zo belangrijk als het uiterlijk van je mooie koekjes. Toen ik zelf nog heel veel koekjes bakte kreeg ik altijd complimenten over de smaak. Men verwacht blijkbaar toch een minder lekker koekje ofzo. Deze opmerking van een van mijn vaste koekklantjes vat het mooi samen. 'Ik vind ze qua 'bite' ook zo goed, precies zoals het moet: Niet te hard en niet te zacht subtiel lekker knapperig.' 

Precies wat ik er zelf ook van vind. ;-)

Koekrecept voor zoete, knapperige koekjes met een bite

  • Benodigdheden
    Koekstempels
    Uitstekers
    Deegroller of glazen pot
    Bakpapier of bloem
    Oven (180 graden)
    Bakplaat
    Keukenmachine met deeghaken (optioneel)
    Spatel
    • Ingrediënten
      1 ei
      75 gram suiker
      75 gram poedersuiker
      250 gram roomboter
      2 eetlepels vanille extract
      485 gram bloem
      snufje zout

    Instructies

    • Warm de oven voor op 180 graden
    • Doe de boter, suiker, poedersuiker, ei en vanille extract in de keukenmachine. Laat hem zachtjes draaien tot een egale massa.
    • Zet de machine stop en schaap de randen van de kom schoon met de spatel.
    • Voeg de bloem en het snufje zout toe en zet de keukenmachine weer aan. Het deeg is klaar wanneer deze niet meer aan de kom plakt.
    • Rol het deeg uit tot een platte plak van ongeveer 1 cm dik.
    • Druk de stempel zachtjes in het deeg (1 a 2mm is voldoende).
    • Steek de steker over de afbeelding uit. Leg daarna het koekje op de bakplaat.
    • Schuif de bakplaat met de koekjes in de oven en zet de temperatuur naar 150 graden. 
    • Na ongeveer 20 minuutjes zijn de koekjes gaar en kun je ze af laten koelen. 

    Het perfecte koekje bakken, daar is meer voor nodig dan een basis recept zoals hierboven beschreven staat. Het vergde mij veel oefenen, tijd, uitproberen en natuurlijk proeven. ;-)  Wil je al mijn tips and tricks leren die ik op gedaan heb tijdens het bakken van duizenden koekjes? Schrijf je dan hieronder in als Koekatelier member. Achter de schermen ben ik bezig met het bundelen van al mijn tips and tricks. Wanneer dit af is ontvang je als member hier als eerste bericht over. Wist je trouwens dat je alleen als member leuke acties en extra's ontvangt? Genoeg redenen om je gratis in te schrijven!

    Als enige tips en acties ontvangen over onze producten?

    Word gratis Koekatelier member en ontvang tips en leuke acties.

    Marketing by

    Meer tips?

    Ontvang tips en speciale member acties als eerste in je mailox.