Ga jij 3 euro per pakketje meer betalen om je sweets heel aan te laten komen?

Met deze methode houd je jouw geld in je eigen portemonnee.

Onlangs kreeg ik een mailtje waar ik best wel even mijn tanden voor op elkaar beet. Vanaf juli gaat er qua post het e.e.a. veranderen wat je, als je niet oppast, een hoop geld gaat kosten. Lees hier wat er precies gaat gebeuren en hoe je ervoor zorgt dat je niet voor ‘ Jan met de korte achternaam’ aan het bakken bent.

Toeslagen

Het mailtje wat ik ontvang via My Parcel, het bedrijf waarmee ik via PostNL pakketjes (en ook koekjes) verstuur ging over toeslagen. Vanaf 1 juli worden er extra bedrag berekend op verschillende soorten verpakkingen. Deze kosten van €3,01 worden bovenop de verzendkosten berekend omdat een pakketje handmatig moet worden verwerkt. Er zijn diverse oorzaken waarom een pakketje handmatig verwerkt zou moeten worden. Degene waar ik het met je over wil hebben zijn de extra labels naast het verzendlabel.

Plakken, plakken, plakken

Toen ik nog veel koekjes verzond plakte ik de doos uit voorzorg vol met van die ‘let op breekbaar’ labels. Je kent ze vast wel. Die schreeuwende rood met witte labels om er voor te zorgen dat mensen zien dat het om een fragiel pakketje gaat. Doordat ik veel koekjes heb verzonden kan ik mij goed voorstellen dat jij jouw postdozen ook vol plakt met deze niet zo charmante labels. We willen tenslotte allemaal dat onze mooie en lekkere creaties heel bij de klant aankomt. Dus wij bakkers plakken er allemaal flink op los als het om verzenden van sweetboxen, koekjes of andere lekkernijen gaat.

Waarom een toeslag?

Maar nu komt het. Plak je vanaf 1 juli een waarschuwingen sticker, zoals een ‘pas op, breekbaar!’ of ‘deze kant boven’ sticker op je bestelling dan word het pakket er tussenuit gepikt en handmatig verwerkt. Dit komt omdat de sorteermachine dergelijke labels niet kan lezen. Handmatig werk is natuurlijk duurder. Daarom betaal je een toeslag van €3,01 per pakket.

Voorkom bijbetalen

Gelukkig hoef je deze toeslag niet voor lief te nemen. Want als je het jouw pakketjes goed inpakt, zijn die extra stickers niet nodig. Iets waar ik hardleers achter moest komen… en ik graag met je deel zodat jij jouw creaties heel houdt Maar hoe verpak je nu je koekjes en andere sweets op zo een manier dat ze (bijna) gegarandeerd heel blijven?

Verpakken

  • Individueel verpakken. Verpak al je eetbare dingen of scherpe dingen zoals losse versiering apart. Doe dit per stuk in bubbeltjes folie. Dit kan je natuurlijk van een grote rol plastic knippen en om het etenswaar heen rollen waarna je het vastplakt met een plakbandje of leuke sticker. Heb je veel en vaak verzendingen? Kies dan voor sluitbare bubbel zakjes. De zakjes zijn in vergelijking duurder, maar dit werkt wel veel sneller en is uiteindelijk goedkoper wanneer je jouw inpaktijd tegen de materiaalkosten afweegt.
  • Dozen vouwen. Vervolgens vouw je jouw verzendverpakking en eventuele cadeauverpakking uit. Als het goed is sluiten je cadeauverpakking en verzenddoos naadloos op elkaar aan. Als dit zo is, zet je lege cadeauverpakking dan vast in je verzenddoos om gepiel in een later stadium te voorkomen. Sluiten ze niet op elkaar aan, zet de doos dan toch vast in de cadeauverpakking. Er is niks onhandiger dan een volle doos met zoetigheid in een andere doos moeten zetten terwijl je handen er niet meer bij passen.
  • Lagen maken. Nu de dozen in elkaar staan ga je laagjes maken. Start met een laagje bubbeltjes folie. Daarop leg je een laagje sizzle. Sizzle is gevouwen en gesneden papier wat een lichtverende werking heeft waardoor je veel minder opvul materiaal nodig hebt dan wanneer je normaal plat papier zou gebruiken. Dit opvulmateriaal kan je tegenwoordig in allerlei kleuren kopen. Ook hierbij geld dat het materiaal iets duurder is dan gewoon papier, maar omdat het lichter is scheelt het vaak weer in de verzendkosten.
  • Vullen.  Op de sizzle of het bubbeltjes plastic leg je jouw mooie ingepakte sweets strak tegen elkaar aan. Ook daar leg je weer een laag sizzle op. Vervolgens doe je het cadeaudoosje dicht. Als je nu nog ruimte hebt tussen de cadeaudoos met de sweets en de verzendverpakking vul je deze nu ook goed op. Leg een (visite)kaartje op de cadeaudoos en sluit de verzendverpakking
  • Controleren. Een dergelijke aanpak zoals hierboven zal niet voor iedereen nieuw zijn, alleen hiermee ben je er nog niet. Het is belangrijk om te controleren of je echt geen label nodig hebt. En dat doe je op de volgende manier:

    Pak de doos op en schud hem heel zachtjes van links naar rechts, van voor naar achter en van boven naar beneden. Als je NIKS hoort schud je nog ietsje harder. Nog steeds geen geluiden? Top. Plak de doos dicht en hij is klaar om te verzenden. Hoor je nu wel geluiden van schuiven? Vul dan de doos bij met sizzle of ander opvulmateriaal. Doe de test opnieuw en luister. Dit doe je net zolang totdat je niks meer hoort. Dan kan je er voor 99% van uitgaan dat je pakketje heel aankomt.

Te volle verpakkingen

Overigens, het is wel belangrijk dat je de doos ook niet te veel opvult waardoor de doos niet meer goed dicht kan. Als er dan iets zwaars op komt te staan breken je sweets alsnog. (Believe me, I learned the hard way!)

Door op deze manier in te pakken en te testen heb je niet alleen geen labels meer nodig, maar kan je de extra toeslag dus ook lekker in je eigen portemonnee houden.

Ik ben nu wel heel benieuwd. Kende jij deze methode al? Of heb je andere tips voor mede bakkers die hun koekjes en sweets graag heel naar hun klanten versturen? Stuur mij een berichtje zodat ik dit kan delen. Dan kunnen we er met zijn alle ons voordeel mee doen.
Liefs, Ilza .

Als enige acties ontvangen over onze producten?

Word Koekatelier member en ontvang tips en leuke acties.

Marketing by

Meer tips?

Ontvang tips en speciale member acties als eerste in je mailox.